Högskoleprovet är mer rättvist än gymnasiet

Replik från Moderata studenter om högskoleprovet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-04-19 | Publicerad 2018-04-16

När gymnasieskolan brister i sin objektivitet så finns chansen att få en mer rättvis bedömning tack vare högskoleprovet, skriver debattören.

REPLIK. I lördags skrev S-studenter om att en begränsning av högskoleprovet vore en bra idé.

Men deras förslag skulle slå hårdast mot de som har det svårast. För många är högskoleprovet en försäkring eller andra chans att komma in på drömutbildningen.

För den som har haft det svårt i gymnasiet på grund av situationen hemma eller psykisk ohälsa kan högskoleprovet därför vara helt avgörande.

Högskoleprovet är ett komplement till gymnasiebetygen, men det är inte perfekt i sin nuvarande form – därför måste provet utvecklas. Exempelvis borde de kvantitativa och verbala delarna väga olika tungt vid antagning till en utbildning beroende på vilka typer av förkunskaper som behövs särskilt mycket på utbildningen i fråga. På det viset kan högskoleprovet i större utsträckning signalera om blivande studenter klarar av studierna i framtiden.

Högskoleprovet är dessutom det mest rättvisa provresultatet som går att få för svenska elever i en verklighet där den svenska gymnasieskolan allt för ofta brister i sin objektivitet.

Två gånger om året spelar det inte någon roll vem som rättar ens prov eller vilken klass man går i – högskoleprovet är alltså ett av de mer rättssäkra sätten att bli behörig till högskolan.

Det är tragiskt att S-studenter vill krossa drömmar om vidareutbildning genom att dra undan mattan för de som har det svårast genom att begränsa högskoleprovet.


Greta Eulau, riksordförande Moderata studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln