Förskolan finns för oss – inte för personalen

Debattören: Att stänga för APT är inte rimligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-29

Att förskolor håller stängt för planeringsdagar är inte sunt. I stället för att vara en service som ska finnas till för barnen och föräldrarna, tycks den svenska förskolan på den här punkten främst finnas till för de anställda, skriver Carl Albinsson.

DEBATT. Att förskolor håller stängt för planeringsdagar och tvingar föräldrar att ta ledigt på grund av arbetsplatsträffar (APT) är inte sunt. Förskolan är en service som finns till för att föräldrarna ska kunna jobba under småbarnsåren.

 

Vi som är föräldrar vet att det är allt annat än enkelt att ta hand om en grupp förskolebarn. Därför är det alltid med beundran jag tänker på mina barns pedagoger som lyckas hålla små barn på gott humör och stimulerade i vått och torrt.

Minnena från mina egna år på förskolan (eller dagis som det kallades då) är ljusa. Samma positiva erfarenhet har jag som förälder. Själva kärnan i förskolan fungerar bra. Man kan lita på att barnen tas väl omhand.

 

Men där stannar också min entusiasm. Minst en gång i månaden måste alla föräldrar gå från jobbet strax efter lunch för att hämta innan personalens arbetsplatsträffar (APT) börjar på eftermiddagen och flera gånger om året håller förskolan helt stängt för planeringsdagar.

Jag ifrågasätter inte personalens rätt till planeringsdagar eller APT. Men måste alla i personalen vara med precis samtidigt så förskolan tvingas stänga? Måste de interna aktiviteterna verkligen ske under ”vanliga öppettider”?

I stället för att vara en skatte- och avgiftsfinansierad service som ska finnas till för barnen och föräldrarna, tycks den svenska förskolan på den här punkten främst finnas till för de anställda.

 

Det kan inte vara samhällsekonomiskt effektivt att alla föräldrar behöver ta en halv dags ledigt en gång i månaden och att de behöver ta ledigt flera gånger om året för att förskolan är stängd.

Jag har aldrig hört talas om en Ica-butik som håller stängt en hel dag för att personalstyrkan är på planeringsdag, till exempel.

 

Samma skeva förhållningssätt upplever jag att många förskolor uppvisar till förkylningssymptom. Barnen skickas hem för minsta lilla snuva, vilket i praktiken är att hålla förskolorna stängda under vinterhalvåret då treåringars näsor rinner konstant.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer har använts in i det längsta för att inte tillåta snoriga barn att komma tillbaka till förskolan.

När någon frågar mig, eller min fru, hur vi upplevde pandemin är det ständiga vabbandet och vobbandet det första vi tänker på. Att jobba hemma med sjuka barn är inte lätt. Men att jobba hemma med friska barn är omöjligt.

 

Den svenska föräldraförsäkringen och förskolan beskrivs som en stor framgång. Tack vare dessa välfärdsreformer har kvinnor kommit ut på arbetsmarknaden, vilket har höjt Sveriges välstånd och gjort oss till ett av världens mest jämställda länder.

Förskolan är nu en del av det svenska samhällskontraktet som bygger på normen att båda föräldrarna jobbar. Men om förskolorna håller stängt och skickar hem friska barn med rinnande näsor sviker det offentliga sin del av kontraktet, samtidigt som föräldrarna tvingas jobba deltid.

 

Likt andra tjänster som finansieras av det offentliga, som vården, tycks förskolan anpassa sig mer till personalens behov än till familjernas. Så hade det inte varit om förskolan var avgiftsfinansierad.

När jag och min familj bodde i Belgien gick våra barn i en avgiftsfinansierad förskola. Där var det aldrig tal om APT eller planeringsdagar. Hade barnen förkylningssymtom tog pedagogerna tempen på dem innan de ringde hem, för att försäkra sig om att de verkligen behövde vabbas. 

Som kommersiell aktör på en vanlig marknad väger föräldrarnas perspektiv tyngre. Så hade det kunnat vara även i svenska förskolor.


Carl Albinsson, Timbro

CHATTA: Hur tycker du förskolan fungerar?

Denna chatt är stängd.

  • Kristofer Forssblad-Olsson
    29 maj 2023

    Frågan om förskolan engagerade verkligen! Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack alla ni som var med och tyckte till!

  • 29 maj 2023

    Som svar till Erik som tycker att personalen ska lägga planeringsdagar på kvällar eller söndagar så att 800 föräldrar behöver ta ledigt..

    Vart ska vi då ta ut den tiden ifrån.. vi har fortfarande bara 40 timmar i veckan till arbete.. de 7-8 timmar som en planeringsdag innehåller måste vi ändå ta från ordinarie arbetstid någonstans..

    Ska arbetsgivaren sätta in vikarier för all den personalen som då ska ha ut en ledig dag?

    Anja
  • 29 maj 2023

    Grundproblem - är förskolan pedagogisk verksamhet eller barnpassning?

    Timbroskribenten tycker tydligen "barnpassning" men kanske eventuellt med vissa pedagogiska inslag? Ska personalen få tid att planera dessa så att det blir så bra som möjligt för barnen? Men detta är väl Timbro i ett nötskal. Ni får väl ut och göra prao i verkligheten nån gång ibland.

    Jimpa
  • 29 maj 2023

    Typ det löjligaste jag hört någon klaga på 🤣

    sofia_lundgren
  • 29 maj 2023

    Vet knappt ens vad säga.. ditt resonemang o dina jämförelser gör mig ärligt mkt oroad.....😔

    vivilantz


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln