77 600 svenska jobb hotas av piraterna

Debattörerna: Politikerna måste börja ta varumärkesförfalskning och piratkopiering på allvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-11

Sverige har inte tillräckligt skydd mot varumärkesförfalskning och piratkopiering som illegal IPTV. Detta får till följd att vi går miste om nästan 24 miljarder kronor i skatteintäkter. Och ungefär 77 600 laglydiga jobb trängs undan, skriver Nima Sanandaji och Sara Lindbäck.

DEBATT. Förra året krympte svensk ekonomi. I år förväntas Sverige ha EU:s lägsta tillväxtnivå enligt Europeiska kommissionens senaste prognoser. Sverige hade, i början av året, en arbetslöshet på 8,1 procent vilket enligt Eurostat är den tredje högsta i EU, näst efter Spanien och Grekland.

Hur blev det så här? En förklaring är att Sverige inte har ett tillräckligt bra skydd för immateriella rättigheter, vilka är oerhört viktiga för näringslivet. Vi behöver en politik som skyddar jobb och försvårar för kriminella som berikar sig på andras skapande.

 

Varumärkesförfalskning och piratkopiering är vanligt förekommande. Dessa brott leder till att 89 miljarder kronor i ekonomiskt värdeskapande trängs undan, enligt en ny studie av European centre for entrepreneurship and policy reform, ECEPR, i samarbete med Nätverket för en modern immaterialrätt.

Detta får till följd att vi går miste om nästan 24 miljarder kronor i skatteintäkter. Det är inte bara ekonomiska värden som drabbas utan ungefär 77 600 laglydiga jobb trängs undan.

 

Varumärkesförfalskning kan gå till på följande sätt: Ett svenskt företag lanserar en ny möbel, som tagit lång tid att designa och skapa.

Bara någon vecka senare kan ett plagiat av samma möbel säljas online av en illegal aktör, ofta via länder som Kina eller Turkiet.

Att förfalska en produkt kräver inte mycket arbete. Förfalskningarna kan tillverkas av billigt och undermåligt eller till och med farligt material, av arbetare utan skäliga arbetsvillkor, varför de kriminella kan tjäna stora pengar.

 

Cirka 490 000 hushåll i Sverige – mer än vart tionde – betalar för abonnemang till illegala IPTV-tjänster. Det är pengar som finansierar organiserad brottslighet. Under ett tillslag hos en illegal IPTV-leverantör i Norrland hittade polisen 47 guldtackor och whiskyflaskor till ett värde av en miljon kronor.

Det finns mängder av olika illegala IPTV-tjänster som alla säljer abonnemang som ger tillgång till ett stort utbud till ett lägre pris än vad som är möjligt att konkurrera med för en legal aktör.

Den som skapar innehåll och ser till att rättigheter finns på plats och att manusförfattare, skådespelare, klippare, fotografer och andra i produktionen får löner har ett underläge mot piraterna som stjäl det som andra har skapat.

 

Det behövs krafttag mot de kriminella och mera resurser till rättsväsendet. Bland Trä- och möbelföretagens medlemmar väljer 85 procent av de som utsätts för förfalskning att inte vidta rättsliga åtgärder eftersom de anser att det är för svårt och för dyrt.

Det är svårt att se hur Sverige ska få en starkt växande ekonomi utan krafttag mot piratkopiering och varumärkesförfalskning.

Det behövs fler åklagare med expertis inom immaterialrätt, liksom fler insatser från Polisen och Tullverket. Det behöver bli enklare att stoppa de illegala tjänsternas tillgång till svenska konsumenter genom administrativ blockering.

Informationskampanjer behövs både i skolor och riktade till allmänheten, som förklarar hur immaterialrättsbrott underminerar ekonomin och jobben, samtidigt som de kriminella berikas.

 

Utvecklingen talar sitt tydliga språk. Mycket av de värden som finns i en kunskapsekonomi är immateriella. När dessa värden inte försvaras tillräckligt väl stagnerar ekonomin.

Vår fråga är i grunden enkel: finns det en tillräckligt stark vilja hos regeringen att främja äganderätten och skydda de laglydiga jobben?


Nima Sanandaji, vd ECEPR och författare av Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region, 2024 Index
Sara Lindbäck, jurist Rättighetsalliansen och samordnare av Nätverket för en modern immaterialrätt

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln