Bryter du ännu ett vallöfte, Kristersson?

Vinbönder: Ni lovade att tillåta gårdsförsäljning – men inget händer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-12-28 | Publicerad 2022-12-26

Likt löftet om högkostnadsskyddet för el tycks regeringen ha lovat mer än vad man kan hålla. Nu krävs besked om gårdsförsäljning, annars utgår vi från att Ulf Kristersson har brutit ännu ett vallöfte, skriver vinbönderna Anna och Niclas Albinsson.

DEBATT. Trots att alla partier som ingår i Ulf Kristerssons regering uppgav att de ville tillåta gårdsförsäljning innan valet och att en färdig utredning ligger färdig på Regeringskansliet har ingenting hänt.

Likt löftet om högkostnadsskyddet för el tycks regeringspartierna ha lovat mer än vad man kan hålla. Nu krävs besked i frågan om gårdsförsäljning, annars utgår vi från att Ulf Kristersson har brutit ännu ett vallöfte.

För oss företagare är ett löfte heligt. Avtal ska hållas och infrias, annars riskeras hela företagets trovärdighet och framtid. Men inom politiken tycks synen på löften och utfästelser vara mer töjbart.

Uppenbarligen går det alldeles utmärkt att innan valet lova att ett högkostnadsskydd för el ska vara på plats vid ett datum, för att när man sedan har vunnit regeringsmakten göra något helt annat.

Detsamma gäller uppenbarligen för politikens syn på valkompasserna som ska vägleda väljarna inför valet.

I Aftonbladets valkompass svarade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartier, Kristdemokraterna och Liberalerna att de ville tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.

Men trots att valresultatet gav oss både en riksdag och regering som stödjer förslaget, och att en färdig utredning ligger och samlar damm inne på Regeringskansliet, har ännu ingenting hänt.

För oss som inte sysslar med politik på heltid är denna diskrepans mellan utfästelserna innan valet och agerandet efter valet svår att förstå.

Kalla oss naiva, men vi litade faktiskt på att svaren som partierna uppgav i valkompassen innan valet var uppriktiga och vi har redan börjat planerat vår verksamhet efter dem.

Därför är det oerhört frustrerande att lyssna till när diverse regeringsföreträdare inte kan tala ur skägget eller ge besked om när löftet om gårdsförsäljning ska infrias.

Socialminister Jakob Forssmeds svammel under riksdagens frågestund i november, när har pressades om just gårdsförsäljning, var närmast att betrakta som en konstform i icke-svar.

Som vinland har Sverige enorm potential. Antalet vinbönder växer stadigt samtidigt nyplanteringen och produktionen ökar.

Men att vi svenska vinbönder fortfarande berövas möjligheten att sälja våra hantverksmässigt producerade viner direkt till besökare och i stället tvingas gå via Systembolagets stelbenta byråkrati där box- och bulkviner gynnas på vår bekostnad är ett underbetyg till politikerna.

Med gårdsförsäljning skulle Sverige bli ett lite rikare och mycket roligare land att semestra och leva i.

Självfallet förstår vi att regeringen har haft andra mer akuta frågor att hantera än gårdsförsäljning under de första månaderna efter tillträdet. Gängvåldet, elkrisen och kriget i Europa har krävt mycket uppmärksamhet.

Men för oss vinbönder är frågan helt avgörande för hur vi ska planera vår verksamhet. Ska vi ska våga satsa, investera och anställa eller inte?

Nu har regeringen suttit i drygt två månader utan att alls kunna ge besked om vad som händer med den färdiga utredningen. Detta trots att förslaget är försiktigt utformat och har fått stöd från majoriteten av remissinstanserna. Dessutom finns ett starkt stöd bland svenskarna, där åtta av tio är positiva till gårdsförsäljning.

Det enda den nya regeringen behöver göra är att fatta beslut om att ta det vidare.

Det är nu upp till Ulf Kristersson att ge besked. Kommer han att hedra Moderaternas utfästelse i valrörelsen om att tillåta gårdsförsäljning eller blir det ytterligare en reträtt från ett vallöfte?


Anna och Niclas Albinsson, Särtshöga vingård


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln