Fredrick Federley: Jag kandiderar till EU-parlamentet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-05-24

Viktigare än någonsin med starka svenska röster inom EU

Om ett år hålls val till Europaparlamentet. Med största sannolikhet kommer det att bli ett val som får större tyngd än de tidigare valen till Europaparlamentet. Det har med åren blivit tydligare att vi är en del av EU och att det behövs starka röster i parlamentet för att slåss för svenska positioner.

2014 blir ett supervalår där EU-valet blir en stark uppladdning inför valen till kommun, region- och riksdag i september.

För Centerpartiets del kommer EU-valet att vara avgörande. Vi befinner oss i en svår situation där vi ligger kring fyra procent i opinionsmätningarna.  För att inte förlora vår plats i parlamentet behövs ungefär fem procent. Skulle vi falla ur parlamentet riskerar det att få stora konsekvenser för vårt resultat i riksdagsvalet och därtill för hela Alliansregeringen.

EU har som samarbete på demokratiska grunder knutit länder närmre varandra i Europa och vi har kunnat undvika storskaliga krig sedan andra världskrigets slut 1945. Det är ingen liten bedrift givet Europas blodiga historia.

Det krävs dock att samarbetet hålls inom strikta ramar. Även en EMU-anhängare som jag måste erkänna att unionen i sig inte är mogen en egen valuta. Länder måste först kunna kontrollera sin egen ekonomi innan de ger sig i kast med att följa gemensamt uppsatta regler för ekonomisk hantering. Stora delar av EU:s medlemsländer slåss med en ekonomisk situation som är mycket svår och kräver stora reformer.

EU har som institution en tendens att ständigt lägga under sig nya ansvarsområden. I min ungdom var exempel som hur böjd en gurka är det exempel som tydligast beskrev att EU:s regler i många fall tar sig för långtgående uttryck. Efter mina snart sju år som ersättare och ordinarie ledamot av riksdagens EU-nämnd kan listan göras längre i form av diskussioner på ministerråd om medborgarnas saltintag via att de försökt lägga på skolorna att dela ut frukt samt till att de nu kräver att alla fröer ska vara godkända av EU för att få säljas till att de fortsatt gör allt för att bekämpa det svenska snuset.

Framöver finns risk att svensk arbetsrätt kommer under EU-reglering, att skatter på EU-nivå införs och införande av strafftullar på solpaneler från Kina som bara kommer leda till att det blir dyrare för svenska medborgare att producera värme och el själva. Dessa och många fler sakfrågor behöver vi motarbeta med full kraft.

Samtidigt måste vi öka EU:s möjlighet att agera för en bättre miljö. Våra sjöar och hav är fortfarande i mycket kritiskt skicka. Utsläppsnivåer måste ner och principer om att förorenaren betalar behöver genomsyra både det som är gemensamma EU-frågor men också medlemsstaternas egen politik.

Frihandel som kärna för den europeiska ekonomiska integrationen måste stärkas och utökas till att omfatta fler länder måste få ökad tyngd i stället för att sätta upp skyddstullar mot omvärlden.

En av de frågor där många delar av Europa bör skämmas för sin förda politik är migrationspolitiken. En fortsatt harmonisering av migrationspolitiken är viktig för att säkerställa att fler följer internationella konventioner och att fler kan få skydd på värdig och rättssäker grund undan krig och.

EU är mångfacetterat och i grunden bra. Unionen behöver dock tuktas för att hålla sig inom sina ramar och inte lyfta kompetenser från medlemsstater eller regioner. Samarbetet innehåller också oerhört många frågor som vi får anledning att komma tillbaka till.

Med detta första debattinlägg i vad som kommer att bli en intensiv valrörelse vill jag säga att jag vill bidra till en framgång för Centerpartiet som kandidat i valet till EU-parlamentet och härmed lägga en första inriktningslinje om en politik jag vill föra om jag blir vald till EU-parlamentariker.

Fredrick Federley

Ledamot av centerpartiets partistyrelse

Gruppledare för (c) i riksdagens EU-nämnd

Följ ämnen i artikeln