Er klimatpolitik är rena aprilskämtet, ministern

Debattören: Hyckleri att göra det dyrare för folk att laga saker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-01

I dag gör regeringen det dyrare att lämna in bland annat cyklar och kläder till reparation. Det är ytterligare ett exempel i raden av hyckleri från regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, skriver Gustav Hemming.

DEBATT. ”Cirkulär ekonomi är en nyckelfaktor i den gröna omställningen”, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en EU-konferens om cirkulär ekonomi i februari.

Bara en månad senare, den 1 april, gör regeringen det dyrare att lämna in cyklar, kläder, skor och hushållslinne för lagning när de höjer momsen på reparationstjänster från 6 till 12 procent.

Nej, tyvärr är det inte ett dåligt aprilskämt. Det är ytterligare ett exempel i raden av regeringens och i synnerhet klimat- och miljöministerns fräcka hycklerier där sambandet mellan uttalade ambitioner och verklig avsikt hela tiden vidgas. Det är också ytterligare en åtgärd som ökar konflikten mellan konsumenternas plånböcker och deras goda önskan att bidra till klimatomställningen.

I stället för att göra det lättare för människor att leva klimatsmart och miljövänligt, driver regeringen fram ångest, resignation och cynism.

Vi lever i en tid då människor, till följd av stegrande priser på mat, el och drivmedel, har allt mindre pengar i plånboken; och i en tid då det är bråttom att radikalt minska klimatutsläppen om vi ska ha en chans att uppnå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Och intresset för återbruk, delningstjänster och cirkulär ekonomi är större än någonsin, bland såväl konsumenter som företag.

Människor vill, och behöver i vissa fall av nöd, i mycket större utsträckning börja slita sina prylar med hälsan.

Många kommuner och regioner har ett ambitiöst arbete för en mer cirkulär ekonomi. Vi i Region Stockholm intensifierar exempelvis vårt arbete för ökad cirkularitet av material som används inom sjukvården.

Men helt på tvärs med samhällsutvecklingen väljer alltså regeringen att fördubbla momsen på reparationer, trots att en enig riksdag så sent som i maj förra året beslutade om att sänka den.

Det är helt uppenbart att regeringens ambitioner för att öka vår cirkulära ekonomi är helt obefintliga, precis som klimatpolitiken.

Momshöjningen kommer också slå hårt mot en bransch som nästan uteslutande består av småföretagare som redan är extremt pressade av ökande priser och som dessutom knappt har hunnit återhämta sig efter pandemin.

Tack vare tidigare regeringars ambitiösa satsningar hamnar ofta Sverige högt i globala hållbarhetsrankingar och därför är det lätt att tro att vi även inom cirkulär ekonomi är ett föregångsland och att resten av världen borde följa oss.

Men faktum är att den svenska ekonomin endast är 3,4 procent cirkulär, jämfört med det globala genomsnittet på 8,6 procent, enligt en rapport från forskningsinstitutet Rise.

Tittar man på, i andra avseenden jämförbara, länder som Österrike och Nederländerna ligger de långt före oss med 9,7 procent respektive 24,5 procent cirkulära ekonomier.

En förklaring till Sveriges dåliga placering är höga skatter på arbete och hög moms, som gör att det är för billigt att köpa nytt och för dyrt att laga. Exempelvis är det ofta billigare för e-handelsbolagen att slänga returnerade varor än att sälja dem igen.

Vi behöver en skatteväxling på arbete och materialutvinning.

Momshöjningen för reparationer står i rak motsats till det klimat- och miljöministern säger sig vilja göra. Detta svalg mellan verklighet och utsaga måste hon och regeringen överbrygga.

I annat fall är den enda slutsatsen att Pourmoukthari avsiktligt försöker slå dunster i ögonen på befolkningen enligt den antiliberala devisen att man alltid kan bli trodd om man ljuger tillräckligt stort, oavsett om det nu är första april eller inte.


Gustav Hemming, klimatregionråd i Region Stockholm (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.