Fel väg att avskaffa anonymitet på nätet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-08-31

Anna Troberg (PP): Aftonbladet borde vara mer närvarande i kommentarsfälten i stället

Piratpartiets ledare Anna Troberg.

Alla vi som tillbringar mycket tid på nätet vet att kommentarsfält inte alltid är så sympatiska. Där, precis som på alla andra ställen på och utanför nätet, finns det en del människor som inte förstått att det faktiskt lönar sig att vara trevlig mot andra. En del är lite ensamma, vissa är allmänt grälsjuka, några är direkt otrevliga. En liten del går över alla gränser och beter sig som svin. Därom råder det ingen tvekan.

Däremot är vi oeniga om hur vi ska hantera problemet. Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, berättar att tidningen nu kommer att börja kräva Facebook-inloggning för kommentatorer. De senaste dagarna har flera svenska nättidningar beslutat att vidta liknande åtgärder eller att helt stänga av möjligheten att kommentera deras artiklar. Det är en olycklig och oroväckande utveckling. Det är dessutom en utomordentligt dålig lösning på problemet med ostyriga kommentarsfält.

Tidningarna har ingen skyldighet att upplåta utrymme till några kommentatorer alls, men de biter sig i foten om de inte gör det. Dagens tidningsläsare nöjer sig inte med att vara passiva mottagare. Megafonernas tid är förbi. Framtiden finns i samtal människor emellan.

Det är också i dessa samtal som lösningen på problemen i kommentarsfälten finns. Receptet för att skapa trevliga kommentarsfält är enkelt om man har en genuin önskan att lösa problemet och inte bara sopa det under mattan.

I stället för att stänga ner kommentarsfält, förmoderera dem eller förbjuda anonyma kommentarer borde tidningarna ta verkligt ansvar och vara närvarande i kommentarsfälten. I dag lämnar man kommentarsfälten vind för våg och blir sedan förvånad över att kommentarsfesten spårar ur och förfasar sig över ”pissrännan”. Tidningar som vill ha trevligare kommentarsfält borde skaffa sig hyggliga kommentarsfältsvärdar.

Låt sedan alla, även anonyma, komma till tals. Helins prat om att man minsann måste kunna stå för sina ord låter fint. Det är bra om man har möjlighet att säga vad man tycker och tänker utan att behöva vara anonym, men det är en lyx som inte är alla förunnad i alla lägen.

Det är viktigt att inte utesluta en 15-årig bög i Sveg, en papperslös flykting eller en äldre dam på ett illa skött vårdhem som vill dela med sig av sina erfarenheter i ett kommentarsfält. Även deras­ röster behövs i det offentliga samtalet. Tyvärr kommer deras röster nu att tystna i Aftonbladet och andra svenska tidningar. Det är en förlust för oss alla.

Så vad gör man då åt de som organiserat försöker ta över kommentarsfälten för att föra fram sin egen ljusskygga agenda? Det är fullt rimligt att kräva saklighet och allmänt hyfs av kommentatorer och därför bör värdarna ha möjligheten att vänligt, men bestämt, lyfta ut folk ur samtalet, tillfälligt eller permanent, om de missköter sig upprepade gånger.

Värdarnas främsta uppgift bör dock inte vara att agera polis. De ska vara närvarande i kommentarsfälten och delta aktivt i samtalen. En människa som möts av en annan människa är betydligt mindre benägen att bete sig som en idiot än en människa som ingen bryr sig om.

Det finns all anledning att fundera på varför varken Aftonbladet eller någon annan tidning valt att ens prova dessa åtgärder fullt ut. Kan man betala människor för att förmoderera kommentarsfälten, så kan man lika gärna betala dem för att vara trevliga kommentarsfältsvärdar.

Är det månne så att man drömmer sig tillbaka till den gamla goda megafontiden när man glatt matade läsarna med åsikter utan att någonsin få något mothugg? I så fall är det nog hög tid att vakna upp och lukta på kaffet.

Anna Troberg

Följ ämnen i artikeln