Debatt

Ta ansvar i stället för att plocka billiga poäng

Replik från Mohamed Nuur om kampen mot gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Här har vi ett trygghetsborgarråd som strävar efter att låsa in unga människor för att förebygga grova brott samtidigt som han anser att förebyggande arbete i tidigt ålder inte hjälper i den akuta situationen med gängkriminalitet, skriver Mohamed Nuur.
Här har vi ett trygghetsborgarråd som strävar efter att låsa in unga människor för att förebygga grova brott samtidigt som han anser att förebyggande arbete i tidigt ålder inte hjälper i den akuta situationen med gängkriminalitet, skriver Mohamed Nuur.

DEBATT

REPLIK. Det här är en av de märkligaste debattartiklar som jag har behövt skriva en replik på.

Här har vi ett trygghetsborgarråd som strävar efter att låsa in unga människor för att förebygga grova brott samtidigt som han anser att förebyggande arbete i tidigt ålder inte hjälper i den akuta situationen med gängkriminalitet. 

Snacka om att man försöker gripa chansen och ta politiska poäng mitt i en svår situation. 

I två år har Erik Slottner varit trygghetsborgarråd i Stockholm stad. Om han från start hade tagit det förebyggande arbetet på allvar och satsat på civilsamhället som erbjuder olika fritidsaktiviteter för barn och unga och lagt mer pengar på socialtjänsten så skulle dåtidens 13-åring kanske inte ha hamnat i grov kriminalitet i dag, som 15-åring.

Jag citerar: ”Även om ett bättre förebyggande arbete mot de som ännu inte har blivit grovt kriminella behövs så är det inget som löser våra akuta problem.”

Det Slottner inte förstår är att båda delarna hänger ihop. Om man satsar på det förebyggande arbetet, på fler pedagoger i förskolan, på socialtjänsten och på på skolan så löser vi problemet långsiktigt. 

Sedan skulle jag önska att trygghetsborgarrådet vädjar till våra brottsbekämpande myndigheter att de punktmarkerar de äldre, grovt kriminella som rekryterar de unga in i kriminalitet. Att ha rekryterat unga borde vara straffbart i sig.

Slottner borde också känna till att forskning visar att längre fängelsestraff inte leder till att unga blir mindre kriminella – tvärtom. I dag får en straffad ung kille mer respekt i kriminella kretsar. 

Människor ska dömas för sina brott och, tro mig, jag vill att polisen ska lösa alla dessa olösta mord och våldsdåd. 

Men här behöver vi faktiskt fokusera på två saker. 

  1. Stoppa gängen genom att punktmarkera de kriminella. De ska inte kunna fortsätta sin droghandel och sitt våldsutövande. Det är regeringens ansvar att faktiskt ge domstolarna och polisen bättre förutsättningar att klara upp de brott som sker.
  2. Att en gång för alla stoppar tillväxten, alltså möjligheten för kriminella gäng att rekrytera barn och ungdomar. Utvecklingen går att bryta genom att satsa på våra barns skolgång. Att satsa på fritidssysselsättning i närområdet är en investering inför framtiden för den enskilde – men också för samhället. Och det är kommunens ansvar. 

Så låt oss politiker ta ansvar för de områden som medborgarna har valt oss för. Då är vi närmare målet. 


Mohamed Nuur, ordförande för Tensta Socialdemokraterna. Oppositionspolitiker i socialnämden Stockholm stad 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

Unga kriminella måste kunna sättas i fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet