MP, ni måste ändra er om kärnkraften

Grön ungdom: Behåll reaktorerna så länge det är ekonomiskt rimligt 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-07

MP:s partiprogram förespråkar en snabb avveckling av kärnkraften. Det skulle vara ett misstag, partiet måste ompröva sin ståndpunkt. Behåll kärnkraften så länge det är säkerhetsmässigt och ekonomiskt rimligt, skriver Grön ungdom.

DEBATT. Kriget i Ukraina har på ett smärtsamt sätt påmint oss om Europas sårbara energiberoende av diktaturer. Rysslands energikrig har satt Europa i en svår situation. Man är beroende av Rysslands fossila gas och har inte några alternativ på plats än.

Nu mer än någonsin behöver länder som Tyskland och Polen vårt energistöd. Det måste då bli glasklart att Miljöpartiet prioriterar att hjälpa Europa att ställa om från fossil energi till förnybar innan vi lägger ner svensk kärnkraft.

 

Sverige är på god väg mot att bli världens första land med ett 100 procent förnybart elsystem och vi är redan en nettoexportör av el – hela 30 procent av all el som produceras i Sverige exporteras.

Om (framförallt moderatledda) kommuner år 2021 dessutom inte hade stoppat vindkraftsparker som hade kunnat producera dubbla vad kärnkraften gör i dag hade siffrorna varit ännu mer imponerande.

 

Sveriges överproduktion av fossilfri el har minskat vårt eget beroende av diktaturer och samtidigt bidragit till minskade koldioxidutsläpp i andra länder. Allt detta samtidigt som vi har tagit oss allt närmare att bli världens första land med ett 100 procent förnybart elsystem.

Det är en stor miljöpartistisk vinst, men nu befinner vi oss i ett energikrig och tyvärr står Miljöpartiet inför ett val: Aktivt jobba för att lägga ner befintlig kärnkraft omedelbart, eller låta marknaden fasa ut den i takt med att Sverige och resten av Europa ställer om till förnybart.

 

Till 2045 väntas elbehovet i Sverige fördubblas, samtidigt måste vi möta elbehoven inom industrin och transportsektorn. För att ställa om till en grönare framtid behöver vi därför öka vår elproduktion.

Det innebär att vi måste investera i nya förnybara energikällor och samtidigt bevara befintlig elproduktion för att kunna fortsätta exportera. 

 

En av de mest kontroversiella frågorna i detta sammanhang är framtiden för kärnkraften. Miljöpartiets partiprogram förespråkar en snabb avveckling av kärnkraften, men det skulle vara ett misstag i det nya läget vi befinner oss i.

Med det sagt vill vi inte se någon ny kärnkraft, det är inte en lösning för att bekämpa det energikrig som är här och nu eller på något sätt en lösning på klimatkrisen då den är svindyr, osäker och tar nästan 20 år att bygga.

Men den befintliga kärnkraften kan bidra till att trycka undan Europas beroende av fossila bränslen. I stället för att som Angela Merkel avveckla kärnkraften över en natt, bör vi behålla den så länge det är säkerhetsmässigt och ekonomiskt rimligt.

Inte genom nya skattesubventioner, eller ändrade lagar, utan genom att helt enkelt lämna avvecklingstakten upp till marknaden.

 

Vi kan inte byta ut vårt beroende av rysk gas mot ett delvis beroende av ryskt uran. Därför är det viktigt att komplettera bevarandet av kärnkraften med ett förbud mot import av uran från auktoritära stater.

Det är också hög tid att utforska möjligheterna till forskning inom återanvändning av förbrukat kärnbränsle, vilket kan vara en viktig del av lösningen på kärnavfallsproblematiken på lång sikt.

 

Det är dags att Miljöpartiet gör det glasklart för väljarna vad man väljer: Att lägga ner kärnkraft omedelbart eller fasa ut fossil energi. För att bekämpa energikriget och bidra till den gröna omställningen i Europa måste Miljöpartiet ompröva sin ståndpunkt när det gäller den befintliga kärnkraften. 


Leon Mc Manus, språkrör Grön ungdom
Hanna Lindqvist, sammankallande Grön ungdoms kongressombudsgrupp
Mathilda Palm, sammankallande Grön ungdoms kongressombudsgrupp

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.