Undanflykter om massakern, Bildt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-07-13

Replik från Markus Göransson om Srebrenica

REPLIK. Carl Bildt skriver att det inte fanns någon förvarning om vad som skulle ske i Srebrenica och att det serbiska angreppet kunde ha avvärjts om de ”bosniska styrkorna” i staden bjudit ett mer ”tappert försvar.”

Det fanns flera inom det internationella samfundet som fruktade att enklaven skulle falla. Bland annat nämner Samantha Power, numera USA:s FN-ambassadör, ett möte med FN:s talesperson i Sarajevo den 8:e juli 1995, där denne tillstod att det var möjligt att serberna avsåg att erövra hela enklaven. I ett möte med UNPROFOR:s befälhavare den 7:e mars hotade Mladic att använda militärt våld mot de skyddade zonerna.

Den bosniska regeringen efterlyste under hela kriget fler vapen till sina styrkor men Bildts regering stödde ett internationellt vapenembargo mot före detta Jugoslavien som gjorde det i princip omöjligt att hörsamma deras önskan. Embargot slog ensidigt mot de bosniska regeringsstyrkorna eftersom bosnienserberna hade tillgång till näst intill outsinliga vapenförråd i Serbien. Om Bildt grämer sig över bosniernas bristande försvarsförmåga bör han begrunda de beslut han själv fattade som statsminister.

Storbritanniens före detta försvarsminister Malcolm Rifkind, en av de främsta förespråkarna för vapenembargot under kriget, har på senare tid starkt kritiserat det.

Carl Bildt är tämligen ensam om att försvara den europeiska politiken, som innebar att Srebrenicas försvarare bakbands av internationella aktörer som förhandlade med krigsförbrytare och folkfördrivare.

Markus Göransson

Doktorand i internationell politik, Aberystwyth University