Ordet invandrare – ett hinder för integration

Debattören: Invandrare är ett uttryck för en andra klassens medborgare – avskaffa ordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2016-12-24

Att inkludera nya svenska medborgare i den svenska identiteten är nyckeln till integration, skriver Suleiman Said. En väg framåt är att vi överger ordet invandrare i samhällsdebatten.

DEBATT. Jag är Palestinier.

Vi hade precis kommit till Sverige, det var en sen höstdag. Det första som mötte mig var ett träd med tre olika färger: grönt, gult och rött (och nej, det var inte ett trafikljus). Min första tanke var, är detta på riktigt? Min andra var, att det var så kallt.

Jag ville hem, jag längtade hem till min by i Palestina.

Året var 1991, första intifadan var i fullgång, och jag hade som 9-åring både varit jagad och beskjuten av israeliska soldater. Ändå längtade jag hem.

Det tog mig fem år att släppa denna längtan till hembyn, när jag insåg att livet aldrig kommer bli som innan. När jag insåg att jag har ändrats som människa och person. Jag var fortfarande barn, men jag insåg att det aldrig kommer bli som förr även om vi flyttade tillbaka.

Mitt nya hem. Kylan, snön, mörkret, de vackra somrarna, grönskan och trädet med de tre färgerna. Fem år är vad det tar att bli medborgare. Fem år är vad det tar att bli svensk. Jag var svensk medborgare, men insåg att jag i allas ögon var invandrare.

Jag uppgraderades från flykting till invandrare.

Från flykting till invandare. Jag hamnade i ett mellanting. När blir man svensk? Invandrare är ett uttryck för en andra klassens medborgare. Första, andra, tredje generationens invandrare.

Vad händer om ena föräldern är invandrare och den andra är svensk? Eller om ena föräldern är en andra generationens invandrare? Är man fortfarande svensk eller är man invandrare? Fast man aldrig har vandrat in, utan föddes här.

Mellan nuvarande definitionen av invandrare och svenskar finns en känsla av vi och dem. Ordet invandrare har tyvärr blivit en identitet. Kan inte vi belysa mångkulturen utan att en grupp definieras som annorlunda?

För att ta bort utanförskapet och öka integrationen ska mellantinget, ordet invandrare, inte finnas kvar.

Att inkludera nya svenska medborgare i den svenska identiteten är nyckeln till integration. Det finns ingen vi och dem, utan bara VI. Människans definition av sig själv ger en bild och känsla av vad man är och är grunden för vad man blir.

De invandrare som har lyckats bryta sig från utanförskapet är de som har brutit sig ur dagens definition av vad en invandrare är.

Sverige har förändrats och kommer att förändras. Sverige är en del av en globaliserad värld. Kulturen, demografin, befolkningen utvecklas. För 100 år sedan firade man varken Halloween, åt falafel eller Haloumiburgare. En svensk har alla möjliga färger och nyanser, men är alltid blågul.

Vi bör överge ordet invandrare i samhällsdebatten. Man kan även göra skillnad på individnivå, genom att aktivt vägra ordet invandrare, varken som benämning på andra eller på sig själv.

Som person firar jag inte midsommar, jag gillar inte sill och inte heller surströmming för den delen. Men jag är inget annat än svensk.

Min nya identitet suddar inte ut min gamla, utan kompletterar den. Saknaden efter hembyn har minskat, men jag tror en del av mig alltid kommer att sakna den.

Jag är palestinier och jag är svensk.


Suleiman Said
ordförande i Kista Socialdemokratiska förening


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln