Ge inte Jägarförbundet monopol i vargfrågan

Replik från Rovdjursföreningen om vargen i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-24

Regeringen behöver nu bekänna färg och ifrågasätta Jägarförbundets monopol över viltförvaltningen och deras lobbyverksamhet i egenintresse. Lyssna till svenska folket! Replik från Magnus Orrebrant, Svenska rovdjursföreningen.

REPLIK. Hur kan det komma sig att en liten intresseorganisation som Jägarförbundet anser sig ha mandat att representera svenska folket i vargfrågan?

Tvärt emot vad deras ordförande säger är en stor majoritet av svenska folket positiva till varg. I SLU:s attitydundersökning var 88 procent positiva eller neutrala till varg i Sverige.

Låt oss nu en gång för alla reda ut begreppet vad som gäller angående antalet vargar i Sverige. Riksdagen godkände 2013 i en proposition, ”En hållbar rovdjurspolitik”, att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus skulle vara 170–270 vargar.

Ett antal som inte får underskridas. Det är en lägsta nivå, inte ett förslag på hur många vargar vi ska ha.

Naturvårdsverket fick sedan utifrån forskares bedömning, uppdraget att besluta om antalet. Antalet vargar fastställdes till minst 300 vargar, förutsatt att stammen förstärks genom invandring vart femte år, vilket inte sker i dag.

Med dagens kraftigt inavlade stam krävs det betydligt mer än 300 vargar.

Observera att det står att referensvärdet är en lägsta nivå som inte får underskridas: Vid senaste inventeringen hade vi den 1 oktober 395 vargar, vilket innebär att vi kan ha under 300 vargar, när det är som lägst under våren.  

I Europa är det en helt annan ton gällande vargen, där har flera länder klart mer än 1 000 vargar. Länder som inser vargens betydelse i eko-systemet genom dess reglerande effekt på de stora klövviltstammarna och därigenom också stora besparingar för samhället.

I ljuset av detta blir det absurt när Jägarförbundet vill minska antalet vargar i Sverige.

Nej, det handlar inte om antalet vargar, utan om att Jägarförbundet själva vill kontrollera viltvården i Sverige utan konkurrens av rovdjuren, något regeringen låtit dem göra sedan 1938 med årliga bidrag på mer än 50 miljoner kronor.

Regeringen behöver nu bekänna färg och ifrågasätta Jägarförbundets monopol över viltförvaltningen och deras lobbyverksamhet i egenintresse. Lyssna till svenska folket!


Magnus Orrebrant, ordförande Svenska rovdjursföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.