Nej Tina, att begrava känslorna löser inget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-06-22 | Publicerad 2015-06-12

Psykolog: Idén att positivt tänkande löser problem är en samhällsfara

Idén att det går att hantera livets sorger och bekymmer med ett leende på läpparna är seglivad. Många tror att man inte ska väcka den björn som sover genom att fråga hur folk mår. När någon verkar må dåligt är mångas instinkt att inte ringa, inte prata om det för att det skulle vara så svårt att bära för den som mår dåligt.

Men för den som faktiskt mår dåligt blir den inställningen i själva verket just ett bevis på att det är fel att må dåligt, ha ångest, vara utbränd, deprimerad eller känna sorg. Att bryta tabut om psykisk ohälsa och den stigmatisering som många de drabbade möter, är en av de viktigaste insatserna för att motverka självmordstalen och psykiska problem i Sverige.

Så jag blir bestört när jag läser ett stort uppslaget reportage med tv-kocken Tina Nordström i DN Helg. Hon säger på fullt allvar att det bästa sättet att hantera känslolivet är att sätta locket på alla känslor och att glömma bort det. Man ska tänka framåt och positivt, inte bakåt och negativt.

Skrynkeltanter (läs psykologer och psykoterapeuter) skulle hon inte besöka. Hon får frågan om det inte kan finnas någon tröst att prata om jobbiga saker, men avfärdar detta:

– Nej, jag är kass på det. Jag får skäll av mina väninnor för att jag aldrig anförtror dem vad som händer i mitt liv. När mina föräldrar skildes talade jag inte om det för någon. Jag berättar inget för mina föräldrar heller. Berättar man blir det så verkligt. Det är bättre att behålla det för sig själv i en kista.

– Riskerar det inte att komma upp ändå?

– Nej, inte om man gjuter cement över.

Just inställningen att gjuta cement över våra känslor, tankar och psykiska problem är en stor samhällsfara. Varje år tar ungefär 1500 människor livet av sig i Sverige, att jämföra med de cirka 300 som dör i trafiken. Under hela 2000-talet har antalet självmord varit konstant, med en liten ökning de senaste åren. 2013 tog 1600 personer livet av sig, den högsta siffran på 20 år.

Självmordsförsöken har ökat något under 2000-talet, till cirka 9000 varje år. Mörkertalet antas vara stort. En tredjedel av alla som försöker ta livet av sig ångrar sig direkt efteråt.

Hälften av alla som begår självmord har aldrig haft kontakt med psykiatrin vilket talar för att samhället måste angripa problemet brett och inte bara tänka psykiatri. Många som tar livet av sig är unga och cirka 70 procent är män. Självmord är till och med den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15-44 år i Sverige.

Föreningen Mind har de senaste åren utbildat över tusen personer i första hjälpen till psykisk hälsa. Brandmän, sjuksköterskor, poliser, fritidsledare och skolpersonal har fått lära sig att våga prata om psykiska problem. Just genom att våga ställa frågor om hur människor verkligen mår, och om självmordstankar specifikt, kan vi fånga upp många som befinner sig i riskzonen. Varje kväll chattar våra volontärer i självmordsupplysningen med människor som har självmordstankar. I höst lanserar vi en stödlinje över telefon som 2016 kommer vara öppen dygnet runt.

Det är ett problem att samhället satsar så lite på förebyggande insatser. Men ett stort problem är också de attityder som finns kring psykisk ohälsa. När en känd förebild, en tv-kock med miljoner tv-tittare, uttrycker sig så korkat om psyket så är måttet rågat. Det går inte att nog understryka hur farligt det är när förebilder som Tina Nordström uttalar sig på detta sätt.

Istället för att tänka positivt behöver vi en rejäl kraftsamling för ett bättre folkhälsoarbete. Såväl offentliga, ideella som privata aktörer behövs för att minska självmorden. Det biter bättre mot psykisk ohälsa än ett peppande leende.

Jonas Mosskin

Följ ämnen i artikeln