Hur kan sjuka få höra att de inte är sjuka?

Debattören: Regeringen pressar F-kassan att få ned sjuktalen – och sviker de sjukskrivna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-19

Avslagen av pågående sjukfall är högre under den här regeringen än under den borgerliga regeringen. Vad är det som händer? skriver Ulla Andersson (V).

DEBATT. En sjukförsäkring att lita på handlar om vilket samhälle vi vill leva tillsammans i. Sjukförsäkringen handlar om dig och mig, om vår familj och våra vänner. Vi ska kunna känna en ekonomisk trygghet om oturen är framme och vi blir sjuka. Alla kan bli sjuka och alla har därför intresse av en sjukförsäkring som det går att lita på.

Sjukförsäkringen är som andra inkomstrelaterade försäkringar - en bärande pelare i den svenska modellen. En modell väl värd att försvara och utveckla. Det är också något vi har varit överens med regeringen om. Inte minst när vi gemensamt slogs för att få bort den så kallade stupstocken, som den borgerliga regeringen införde. Ett av våra argument då, var att man inte blir frisk av att vara fattig.

Vi i Vänsterpartiet trodde självklart att med en socialdemokratiskt ledd regering skulle tryggheten öka liksom att sjukförsäkringen skulle gå att lita på. Men nu visar det sig att avslagen av pågående sjukfall är högre under den här regeringen än under den borgerliga regeringen. Vad är det som händer?

Samtidigt som allt fler får avslag på sin ansökan om sjukpenning, ökar den psykiska ohälsan. Otaliga är de anställda i välfärden, oftast kvinnor, som tagit ett oerhört stort ansvar och slitit och slitit tills de till slut inte orkar mer. Nu blir tacken, att de inte ens har rätten att vara sjuka när de är sjuka.

Regeringen hävdar att de ska se över så att ingen ramlar mellan stolarna. För Vänsterpartiet är det självklart att är man sjuk så är man sjuk och då ska man ha ersättning från sjukförsäkringen. Som sjuk ska du inte behöva stå till arbetsmarknadens förfogande, inte heller sälja allt du har för att vara berättigad att söka försörjningsstöd. Vi säger det igen: att vara sjuk och samtidigt oroa sig för sin ekonomi gör ingen friskare, bara fattigare.

Varför har det då blivit så här? En av anledningarna verkar vara att regeringen gett direktiv till Försäkringskassan om att de ska minska sjukpenningtalet. Regeringen har satt upp ett mål om nio sjukskrivningsdagar per person och år.

Samtidigt som de gav uppdraget till Försäkringskassan började avslagen att öka. Detta lyfter också Inspektionen för socialförsäkringar upp i sin rapport. Dessutom tar de upp att Försäkringskassans underlag vid bedömning av sjukdom efter 90 dagars sjukdom är undermålig i 2/3 av fallen och efter 180 dagar i 1/3 av fallen. Rättsosäkerheten är stor i ett sådant system.

Systemet innebär också att handläggare utan medicinsk utbildning, som ibland inte ens träffat den sjuka personen, avgör om personen har arbetsförmåga eller inte. Detta trots att personen i fråga redan har läkarintyg från sjukvårdens läkare. Ibland kallas en försäkringsläkare in och avgör om du är sjuk eller inte trots att ni inte ens har träffats.

Tänk dig själv kränkningen i att någon du aldrig har träffat med bestämdhet hävdar att du inte är sjuk när du är så sjuk att du absolut inte orkar ta dig till jobbet eller ens tänka på det. Och visst är risken påtaglig att du tvingas leva fattig i ett sådant system? Hyran ska betalas den sista varje månad, mat ska stå på bordet, barnen ha kläder och mediciner inköpas. Men ersättningen från den inkomstrelaterade sjukförsäkringen, den har du mist.

De historier vi får ta del av gör ont. Människor lider, kränks och far illa. Kampen för att få ned sjukskrivningstalen måste förändras så att människor som är sjuka får hjälp till rehabilitering, känna tilltro och ekonomisk trygghet vid sjukdom. Det kan inte ske genom att regeringen sätter upp mål för Försäkringskassan för hur många sjukdagar folk får ha. Det är inte Försäkringskassans uppgift och inte heller tanken med sjukförsäkringen.

Ingen ska behöva riskera fattigdom vid sjukdom och vi känner stor oro för den utveckling med avslagna sjukpenningsansökningar som nu sker. Vi hoppas att regeringen hör alla de larmsignaler som kommer och ändrar sin styrning av Försäkringskassan. Vi behöver en sjukförsäkring som fungerar för alla, en sjukförsäkring att lita på helt enkelt. Det är bra för dig, mig och oss alla. Det är bra för den svenska modellen.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.