M, er flyktingpolitik är inte human

Replik från Miljöpartiet om volymmål för invandring

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att förhindra barn från att leva med sina föräldrar innebär ett enormt humanitärt lidande. Det är surrealistiskt att man ens ska behöva förklara dessa självklarheter. Det säger något om hur cynisk debatten om flyktingpolitiken har blivit, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).
Foto: Fredrik Hjerling
Att förhindra barn från att leva med sina föräldrar innebär ett enormt humanitärt lidande. Det är surrealistiskt att man ens ska behöva förklara dessa självklarheter. Det säger något om hur cynisk debatten om flyktingpolitiken har blivit, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).

REPLIK. Miljöpartiet ställer inte upp på att använda världens mest utsatta människor eller barns rätt att återförenas med sina föräldrar som “regulatorer” för Sveriges migrationspolitik.

Moderaternas volymmål har bytt skepnad. Nu är tanken att man visserligen tillåter alla asylansökningar, men kommer det fler än man vill, då drar man in rätten för familjer att återförenas eller tar emot färre av världens mest utsatta flyktingar.

Moderaterna drar parallellen till utsläppsmålen och klimatlagen. Om det blir för mycket koldioxidutsläpp, ska en plan presenteras för hur utsläppen ska minska igen.

Samma princip vill moderaterna ska gälla för flyktingar. Söker “för många” skydd i Sverige så ska en plan presenteras för att färre ska kunna komma hit. Det kan lätt låta ganska logiskt, men det finns en avgörande skillnad mellan klimatutsläpp och människor på flykt.

Människor har, till skillnad från koldioxid, vissa grundläggande rättigheter. Att förhindra klimatutsläpp genom olika åtgärder så som energieffektivisering eller fler solpaneler skadar ingen, tvärtom är klimatarbetet helt avgörande för våra barns framtid.

Att förhindra barn från att leva med sina föräldrar innebär däremot ett enormt humanitärt lidande. Det är surrealistiskt att man ens ska behöva förklara dessa självklarheter. Det säger något om hur cynisk debatten om flyktingpolitiken har blivit.

Ett annat förslag som Moderaterna presenterar är att det är världens mest utsatta människor som ska användas som så kallade “regulatorer” för svensk flyktingpolitik, det vill säga kvotflyktingarna.

Kvotflyktingar är de personer som FN:s flyktingorgan UNHCR utsett som världens allra mest skyddsbehövande. Sverige har lovat att årligen ta emot 5 000 kvotflyktingar. Redan det är fler människor än vad Moderaterna vill ska få komma till Sverige för att söka asyl varje år.

De åtgärder som föreslås för att uppnå Moderaternas volymmål är helt enkelt inte humana.

Låt oss återgå till arbetsuppgiften. Vi ledamöter i migrationskommittén är utsedda att komma överens om en human, rättssäker, effektiv och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Ett volymmål som gör världens mest utsatta flyktingar och barns rätt att återförenas med sina föräldrar till spelbrickor, hör inte hemma där.


Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE