Förslag om slöjförbud spär på islamofobin

Replik från Rädda Barnens ungdomsförbund om förbud av slöja i skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-01

Att vi har högt uppsatta politiker som välkomnar en utredning om slöjförbud i skola och förskola visar hur muslimska barn är ett schackspel i den politiska debatten. Replik från Warda Abdalla.

REPLIK. Den bristande insikten om barn och ungas rättigheter är både ofattbar och livsfarlig.

Att vi har högt uppsatta politiker som välkomnar en utredning om slöjförbud i skola och förskola visar hur muslimska barn är ett schackspel i den politiska debatten.

”Islamofobin påverkar mig både fysiskt och psykiskt. Folk spottar på oss och ibland till och med slår oss för att vi är muslimer, det är klart att man mår dåligt av det”.

Det är en av våra många vittnesmål som vi har samlat in under året med vår kampanj som handlar om trygghet.

Rädda Barnens ungdomsförbund möter många barn som upplever otrygghet på grund av deras identitet, som också vittnar om att deras upplevelser inte tas på allvar.

Rasismen och islamofobin som dominerar den nuvarande debatten och samhällsklimatet har slagit hårt mot barn, vilket inte minst har märkts av hos våra medlemmar och följare.

När riksdagsledamöter öppet drar kopplingar om hur slöjan leder till parallella samhällen, förtryck och sexualisering av barn så späder de på denna rasism och islamofobi.

Med en intolerant retorik och uppmuntran till förbud, är det inte heller någon som väljer att lyssna på just barnen, särskilt inte de som identifierar sig som muslimer.

Vill politiker stå bakom en religionsfrihet och barn och ungas rätt till sin egen identitet och kropp – är inte en utredning av ett förbud lösningen på många samhällsproblem.

Att påtala förbud och referera till situationen i Iran visar också på lite kunskap om grundorsakerna till problemen och orättvisorna som finns där.

För problemet är inte vilken slöja eller inte som barn och unga ska skyla håret med. Situationen i Iran handlar även om rätten att få vara den man är, rätten att få älska vem man vill, och att inte övervakas.

Det handlar om frihet, en frihet som vi har här hemma i Sverige. Det går att solidarisera med protesterna i Iran utan att förstärka eller påskynda ett slöjförbud i skolan och förskolan.

Barnkonventionen slår fast att alla barn har rätt till trygghet.

Men vems trygghet som prioriteras verkar vara förhandlingsbar i den politiska diskussionen och i de förslag som läggs fram, som exemplet vi se här nu av riksdagsledamöter.

I Tidöavtalet som lades fram tidigare i höstas ser vi att man gör skillnad på barn och barn. Ett sådant lagförslag som föreslås nu bidrar till en tydlig ökad polarisering samt stigmatisering av barn med muslimsk bakgrund.

En utredning av slöjförbudet är något som vi i förbundet stark ifrågasätter, det går inte att kompromissa grundläggande principer för mänskliga rättigheter. Därför kritiserar vi det här starkt.

Det talas oftast om att barnen är vår framtid. Vilken framtid det är våra politiker vill ha är en fråga som de får ställa sig. Alla barns rättigheter måste tillgodoses. Alla barn, i all framtid.


Warda Abdalla, ordförande Rädda Barnens ungdomsförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln