Det var M och SD som sänkte miljökraven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-24

Replik från MP om miljöpolitiken

Peter Eriksson (MP).

REPLIK. Det är Moderaternas Gunnar Hökmark som behöver en skämskudde. Om det nu är så att han har någon skam i kroppen.

Det är en illusion att tro att vi ska få stopp på kolbrytningen i världen genom att snälla företag beslutar att avveckla eller lägga ned verksamheten. Inte ens i svenska statliga företag. Debatten om Vattenfalls försäljning har blivit snurrig. Och det, måste jag erkänna, är delvis Miljöpartiets fel.

Skulle Vattenfall låta bli att sälja de tyska gruvorna och kraftverken blir den enda effekten att utsläppen och gruvbrytningen fortsätter. Det finns ingen svensk avvecklingsplan för de tyska kolgruvorna. Inte ens Jonas Sjöstedt har någon sådan.

Det krävs i stället politiska beslut och lagstiftning om något ska hända. När det gäller Vattenfall handlar det om att Tyskland måste besluta sig för att kolet ska ha ett slutdatum eller att EU använder lagstiftning om att vi ska sluta använda kol. Eller att EU fullföljer de gamla planerna på att kolets miljöskador ska få ett pris så att kolet därmed blir dyrare och därför måste fasas ut. Och det är där Gunnar Hökmark kommer in.

För bara några år sedan lyckades han och hans partikamrater i Europaparlamentet att stoppa ett långt gånget förslag om att äntligen få ett pris på kolet i det så kallade ETS-systemet med utsläppsrättigheter.

Om han hade misslyckats hade vi i dag haft en annan situation där kolets miljökostnader i betydligt större utsträckning hade räknats in. Skäms Gunnar!

Men nu kommer frågan snart upp igen. Om Hökmark vill göra bot och bättring och bry sig om klimatet så kommer han att få en chans att rösta igen i Europaparlamentet.

Verkligheten för minoritetsregeringar handlar om att hitta stöd i riksdagen. Regeringens linje gällande EU:s klimatmål var initialt högre, så långt har Hökmark rätt. Vid en omtalad omröstning i EU-nämnden begränsade dock Alliansen och SD målsättningarna till de lägre Hökmark angriper regeringen för. På det sättet tystades Sverige, som annars är en av de mer klimatprogressiva av rådets 28 röster.

Peter Eriksson

Europaparlamentariker (MP)