Nej, vi ska inte ha en kärnvapenfri värld

Replik från Mike Enocksson om kärnvapenförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-16

Vill vi att det ska uppstå en skurkstat eller en terrororganisation som utvecklar egna kärnvapen i framtiden, och som håller hela världen gisslan? Inte jag i alla fall, och därför måste det finna liberala demokratier som har kärnvapen. Replik från Mike Enocksson.

REPLIK. Margot Wallström och Anna Sundström från Olof Palmes Internationella Center framför ett kärnvapenmotstånd som hämtat från 60-talets ”flower power”-rörelse.

Det hela kan verka idealistiskt, till och med förnuftigt, men problemet är att kärnvapenmotstånd som detta är ett av de farligaste hoten mot den internationella säkerheten.

Doktrinen om ömsesidig ödeläggelse – Mutual Assured Destruction (MAD) – som debattörerna dömer ut må vara skakig, men än i dag har den hållit från att världen skall hamna i ett regelrätt kärnvapenkrig.

Wallströms och Sundströms argument om att Ryssland inte alls bryr sig om fienden är kärnvapenbestyckad eller ej stämmer inte.

Om Ukraina hade haft kvar sina kärnvapen som de lämnade över till Ryssland i samband med Budapestuppgörelsen 1994, där Kreml dessutom försäkrade grannlandets suveränitet, är det väldigt osannolikt att de befunnit sig i krig i dag.

Men det grundläggande problemet med vurmandet för en kärnvapennedrustning är att det helt enkelt är kontraproduktivt.

Låt oss föreställa oss att världens länder gemensamt skrotar alla sina kärnvapenarsenaler, betyder det att kärnvapen som fenomen är förevigat förpassat till historieböckerna? Knappast.

Teknologin kring framställandet av kärnvapen finns kvar, och det kommer den alltid att göra ända sedan Oppenheimer och hans forskare framställde den första bomben i samband med Manhattanprojektet.

Vill vi att det ska uppstå en skurkstat eller en terrororganisation som utvecklar egna kärnvapen i framtiden, och som håller hela världen gisslan? Inte jag i alla fall, och för att undvika det måste det finna liberala demokratier som har kärnvapen, allt annat vore fullständigt förödande för den internationella säkerheten.

Av den anledningen vill jag aldrig se en kärnvapenfri värld. Den uppfattningen verkar däremot inte Wallström och Sundström ha.

Jag har dock inget emot att vi skulle kunna få fram en internationell överenskommelse om att sluta rusta upp kärnvapenarsenalerna, och hade gärna sett att de ställdes i ett avstängt läge.

Eller som den amerikansk-brittiske journalisten och författaren Christopher Hitchens uttryckte det i en av sina sista intervjuer: ”If you like uninventing the idea of thermonuclear weapons, some people talk about a nuclear free world almost wish that it could be done […] I don’t take any stock in any of that, but I think the bullets can be taken out of a gun, and the gun put in a drawer”.


Mike Enocksson, statsvetare, författare och socialdemokrat


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.