Livet för oss unga är inte lyckligt längre

Nathan, 21 år: Vi gråter ut på Tiktok för att orka med en framtid som inte finns

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-15

Livet för oss unga är inte lyckligt längre, och framtiden verkar inte bli bättre. Väldigt många av oss unga känner, på ett eller annat sätt, att världen går åt fel håll, skriver Nathan Carlshamre, 21 år.

DEBATT. När jag går in på Tiktok ser jag 25-åringar som bryter ihop framför kameran. Det kan handla om mycket; en har sagt upp sig eftersom hennes arbetsgivare inte behandlar henne som människa, en annan har aldrig varit så ensam som nu, en tredje går under av sina studier.

Men två saker förenar dem. Livet för oss unga är inte lyckligt längre, och framtiden verkar inte bli bättre.

Förra året uppgav över 70 procent av tjejer och hälften av alla killar mellan sexton och tjugonio år besvär av ängslan, oro eller ångest. Det är nästan en dubblering sedan 2007. Men ingen pratar om det. Eller, det är lite som klimatkrisen. Det kommer en rapport om året som säger att havsisarna smälter, det skrivs några artiklar, och så är det avklarat.

Då och då läser vi att psykisk ohälsa bland unga ökar. Men reaktionerna blir bara: Jaha? Det visste vi ju redan.

Det är inte helt konstigt. Psykisk ohälsa känns som ett hopplöst problem. Väldigt många av oss känner ju, på ett eller annat sätt, att världen går åt fel håll. I stället för att se ett paradis vid historiens slut ser vi en öken med stängda gränser i norr och flyktingläger vid ekvatorn.

Den där gemensamma världen vi höll på att skapa? Den har spolats bort av alla tårar.

Sanningen är ju dock att nästan allt det som gör att vi mår dåligt kommer från samma källa. Vattnet är förgiftat. Livet är meningslöst. Vi studerar för att arbeta, vi arbetar för att producera, vi producerar för att konsumera. Vi konsumerar för att orka börja om igen när solen gått upp.

Om vi bara fick någonting tillbaka – en framtid full av kärlek, en yngre generation som får det bättre än vi fick i deras ålder, solsken och badturer – ja så länge vi fick någonting sådant så hade det väl varit okej att vi ger bort våra liv för att göra någonting vi hatar.

Men nu vet vi under trettio, till skillnad från våra föräldrar, att solen inte kommer skina när vi blir medelålders.

Ändå skolas vi som om allt kommer fortsätta som vanligt, trots att det enda vi vet helt säkert är att ingenting kommer vara sig likt. Då är det kanske inte så konstigt att det känns som om vi lever ensamma i en värld som missar poängen.

Egentligen är ju problemet ganska enkelt: vi tvingas att producera, av ingen anledning. Vi gör människor till maskiner och naturen till objekt, med enda mål att öka vinsterna. Det är ett dödsprojekt. Ett annat sätt att formulera problemet är att säga så här: Vi lever av naturen (och oss själva), när vi egentligen borde leva med den.

På individnivå kretsar våra liv kring att utvinna så mycket som möjligt av vår tid: Vi skaffar oss en benhård morgonrutin, pluggar på nattkafé till 23.00, eller jobbar flera jobb för att känna oss tillräckliga. Och det trots att framtiden vi kämpar för inte kommer finnas där, hur mycket vi än kämpar.

Men om allt kommer från en enda källa har allt också en enda lösning: att sluta ge bort våra liv för arbeten som inte ger oss någonting tillbaka. Att skapa en värld som känns meningsfull. För att göra det måste vi dock bryta med gamla tankemönster.

Det känns futtigt, men kanske kan vi börja med att ändra våra klimatpolitiska program: till och med Vänsterpartiets klimatpolitik kretsar fortfarande helt kring att pressa upp produktionen. Som om det inte var problemet från första början.

Nu gråter vi ut på Tiktok för att orka leva. I stället kan vi satsa allt på kulturen, skolan, gemensamma utrymmen i kommunen – vad som helst som ger mening, egentligen. I värsta fall kanske vi får avskaffa nationalstaten. Vi får se vad som händer.

Men kosta vad det kosta vill; det måste bli meningsfullt att ha en framtid på den här jorden igen – annars kommer vi aldrig må bättre.


Nathan Carlshamre, 21 år och student. Medlem i Socialdemokraterna.

CHATTA: Var framtiden bättre förr?

Denna chatt är stängd.

  • Kristofer Forssblad-Olsson
    15 mars 2023

    Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack alla ni som var med och tyckte till.

  • 15 mars 2023

    Kan hålla med. Det är svårt att få jobb - hundratals personer söker samma jobb och att få nej på jobbansökningar är mer vanligt än att få ja. Att tro på sig själv verkar inte räcka till. Flera av mina kompisar har inte lyckats etablera sig ordentligt.

    Jag tror det svenska samhället går en farlig framtid till mötes om studentsångens textrad ”å den ljusnande framtid är vår” urvattnas.

    Johan Ekroth
  • 15 mars 2023

    Frågan är inte hur du har det utan hur du tar det. Lägg ner Twitter, träffa dina vänner istället, le och sprid glädje, det smittar. Gläds åt det lilla, och vad du har, istället för att fokusera på allt dåligt. Dina tankar styr dina känslor så träna dig på att observera och styra dina tankar, tänk positivt. Lär dig Mindfulness. Att oroa sig för framtiden är som att betala ränta på ett lån man aldrig kommer att ta. Verka aktivt för en bättre värld i din omgivning, stötta, uppmuntra andra som, liksom du, bidrar till det mänskliga klimatet på jorden. Tillsammans skapar vi framtiden.

    Suzanne Johansson
  • 15 mars 2023

    Att vi inte kan fortsätta med evig tillväxt är ganska uppenbart. Vad är då alternativet? Vi har ett ekonomiskt system som bygger på tillväxt, utveckling men också viss inflation. Vem vill investera i ett bolag som säger att man inte skall ha en tillväxt? Om alla länder skulle nöja sig med 0% i tillväxt så skulle vårt nuvarande ekonomiska system kollapsa. Kan någon tala om hur det skulle fungera utan tillväxt med någon ny form av ekonomisk ordning?

    JOHAN L
  • 15 mars 2023

    Inflation, klimatkris, låga löner, krig och skjutningar varje dag. Jag har börjat tappa hoppet.

    S


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln