Skrämselpropaganda för att sälja eko-odlat

Replik från Svenskt växtskydd om biologisk mångfald

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-24

Det är beklagligt att Anita Falkenek försöker bota ekologiska produkters vikande försäljningssiffror genom att låta skrämselpropaganda gå före fakta och miljöhänsyn. Replik från Anders Normann.

REPLIK. Det är beklagligt men föga förvånande att Anita Falkenek försöker bota ekologiska produkters vikande försäljningssiffror genom att låta skrämselpropaganda gå före fakta och miljöhänsyn.

Falkenek är vd för Krav, en organisation som tar betalt för att certifiera ekologiska produkter.

Jag företräder Svenskt växtskydd, en förening för företag som levererar växtskyddsmedel till svenska odlare.

Bland medlemmarnas kunder finns en hel del ekologiska odlare. För oss handlar det alltså i grunden inte om ekologiskt mot konventionellt, utan om det viktiga i att debatten styrs av fakta.

Det är just därför Falkeneks påståenden måste bemötas. Hon presenterar den märkliga indiciekedjan att ekologiskt har mer biologisk mångfald, alltså är konventionellt ett hot mot tillgången på jordgubbar eftersom bina dör.

Det är helt rätt att det ofta finns mer främmande arter i eko. Något som beror på att eko har sämre möjligheter att skydda sina grödor mot ogräs och skadedjur.

Det är inget att jubla över. Tvärtom.

Falkenek överdriver dessutom pollinatörernas betydelse. Inte ens i en värld helt utan pollinatörer är jordgubben hotad. Insektspollinering bygger bara 20 till 35 procent av skörden men ger rundare och godare bär.

Vilda pollinatörer kan öka smaken ytterligare, men på systemnivå är eko ett hot mot vilda pollinatörer och deras habitat.

Falkenek skriver att i eko används inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Om en kemikalie är naturfrämmande eller ej är ointressant ur ett toxikologiskt eller ekotoxikologiskt perspektiv.

Att ogräs och skadegörare i första hand bekämpas med förebyggande metoder är alls inte unikt för ekoodling, utan gäller all svensk odling.

Det är beklagligt att Falkenek försöker förklä sin omsorg om Krav-märket som omsorg om vår tillgång på jordgubbar.

För hade hon på allvar brytt sig om tillgången på jordgubbar hade hon erkänt att inte ens om hennes påståenden stämt och vi hade varit helt utan pollinatörer hade skörden av jordgubbar varit så låg och så hotad som om alla odlat ekologiskt.


Anders Normann, verksamhetsledare Svenskt växtskydd


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.