Nu tillsätter vi en kärnkraftsamordnare

Tidöpartierna: Sverige ska återigen bli en stolt kärnkraftsnation

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-09

En nationell kärnkraftsamordnare blir en viktig samlande kraft för att snabba på tillförseln av el som är avgörande för den fortsatta elektrifieringen av Sverige, skriver Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Romina Pourmokhtari och Tobias Andersson.

DEBATT. Samarbetspartierna kommer ta ett historiskt beslut när vi nu tillsätter en nationell kärnkraftsamordnare för att bistå regeringen att fortsätta och snabba på utbyggnaden av kärnkraft i Sverige.

Med hjälp av kärnkraft kommer elektrifieringen snabbas på vilket är en förutsättning för att Sverige ska nå våra högt ställda klimatmål.

 

För första gången i Sveriges historia tillsätts en nationell kärnkraftssamordnare i syfte att främja en utbyggnad av stabil och fossilfri kärnkraft. Sveriges välfärd och konkurrenskraft är beroende av att det finns tillgång på stabil och fossilfri el till konkurrenskraftiga priser.

Elsystemet har under de senaste 10 åren byggts ut och är i dag 10 000 megawatt större än år 2013. Trots det har elsystemet har aldrig varit så känsligt som nu då den elproduktion som har byggts nästan enbart bestått av vindkraft.

Just nu kan inte elsystemet möta det växande behovet av el i tillräcklig hög takt. Elsystemets robusthet har även minskat vilket har lett till en sämre förmåga att föra över el inom landet och högre elpriser.

En sådan destruktiv utbyggnad av elsystemet kan vi inte acceptera.

 

Elektrifieringen av nya industrier är fantastiska möjligheter för Sverige, men de kräver att det finns stora mängder el.

För att bana vägen för elektrifieringen behövs tydliga mål för elförsörjningen. Målen kommer presenteras i den kommande energipolitiska propositionen genom planeringsmål och leveranssäkerhetsmål.

En hög försörjningstrygghet av el är viktigt under säkerhetspolitiska svåra tider. Kärnkraften stärker elsystemet och är därmed avgörande även för utbyggnaden av vindkraften och solenergin.

 

Industrirenässansen kräver en kärnkraftsrenässans. Kärnkraften blir ett viktigt verktyg för att nå målen i den kommande energipropositionen. Utan utveckling av kärnkraft kommer de globala klimatmålen bli ännu svårare att nå enligt det internationella samarbetsorganet för energifrågor, IEA.

Kärnkraft har även en viktig roll att spela i kommande utbyggnad av olika vätgastekniker.

Sverige har gjort denna resa förut, på 70- och 80-talet för att minska vårt oljeberoende. För att klara av den omställningen startades 12 kärnkraftsreaktorer på 14 år. Vi ska återigen bli en stolt kärnkraftsnation.

 

Regeringen och Sverigedemokraterna arbetar aktivt med att ta bort hinder, underlätta och främja för etablering och utveckling av kärnkraft så att den får jämförbara möjligheter och spelregler som alla fossilfria kraftslag.

Det tidigare politiska hindren och tankeförbudet som har hindrat kärnkraftens utveckling har gjort stor skada och mycket arbete kvarstår för att återigen bygga upp kärnkraftens leverantörskedjor inom Sverige.

 

Samarbetspartierna satsar stort på att främja att kärnkraftindustri ska kunna utvecklas och etableras i Sverige. Sverige som nation ska ta ytterligare kliv för att ha ledartröjan inom teknik för den gröna omställningen.

Ett viktigt steg i detta är att tillsätta en nationell kärnkraftsamordnare som kan samla alla berörda parter i arbetet med att få en tydlig riktning för effektiv utbyggnad av kärnkraft i Sverige.

 

Kärnkraftsamordnaren ska stödja regeringen i arbetet och identifiera behov av kompletterande åtgärder för att ytterligare främja etablering av ny kärnkraft.

Kärnkraft har många gränsytor till övriga samhället och en nationell samordnare blir en viktig samlande kraft för att snabba på tillförseln av el som är avgörande för den fortsatta elektrifieringen av Sverige.   

Nu skriver vi ett nytt kapitel i Sveriges elsystemhistoria som banar vägen för en konkurrenskraftig grön omställning. 


Ebba Busch, energi- och näringsminister (KD)
Elisabeth Svantesson, finansminister (M)
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister (L) 
Tobias Andersson, ordförande i näringsutskottet (SD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln