Debatt

Hyckleri att sexköp utomlands är lagligt

Debattören: När resandet utomlands återkommer så återkommer också sexköpen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I FHM:s senaste befolkningsstudie av svenskars sexualvanor (2019) uppgav nio procent av tillfrågade svenska män att de hade köpt sex – och i 80 procent av fallen hade det skett i andra länder, skriver Joakim Medin, journalist.
I FHM:s senaste befolkningsstudie av svenskars sexualvanor (2019) uppgav nio procent av tillfrågade svenska män att de hade köpt sex – och i 80 procent av fallen hade det skett i andra länder, skriver Joakim Medin, journalist.

DEBATT

Två berusade vänner i 40-årsåldern från Blekinge, vi kan kalla dem David och Fredrik, var på sin första gemensamma resa till Thailand. De berättade att de gillade unga tjejer och den första bordellen de besökte i Bangkok hette följaktligen Lolitas. Där bar de prostituerade tjejerna små skoluniformer för flickor.

David och Fredrik förbannade sexköpslagen hemma i Sverige. De tyckte det var hyckleri att det är okej att bjuda en tjej på dyra drinkar på krogen och sedan gå hem och ligga, medan det minsann är olagligt att istället ge henne några sedlar för sexet. Som snubbe förlorar man ju pengarna oavsett? Vilken dubbelmoral!

Jag stötte på åtskilliga svenska män med den här åsikten om sexköpslagen, när jag wallraffade som sexturist i Thailand för några år sedan och skrev min reportagebok Thailandssvenskarna (Verbal förlag, 2019).

Men parallellt med förbannelserna och de övergrepp jag såg dem begå, hyllade männen också den stora frihet de kände över att de kunde köpa sex utomlands, utan att behöva tänka på rättsliga konsekvenser hemma.

När Sveriges sexköpslag trädde i kraft 1999 var den unik och den första lagen av sitt slag som kriminaliserade endast förövaren och inte den utsatta personen i prostitution. Lagen gäller dock bara inom Sveriges gränser.

Svenska män har kunnat fortsätta köpa sex på tjänste- eller semesterresor till andra länder, utan att riskera bestraffning i Sverige. Det enda brott de kan begå och straffas för är om de betalar för att våldta barn.

En stor majoritet av svenska mäns sexköp sker just också utomlands. I Folkhälsomyndighetens senaste befolkningsstudie av svenskars sexualvanor (2019) uppgav nio procent av tillfrågade svenska män att de hade köpt sex – och i 80 procent av fallen hade det skett i andra länder.

I åratal har svenska kvinnorättsorganisationer, prostitutionsmotståndare och nätverk som arbetar mot människohandel efterfrågat en uppdaterad sexköpslag, så att den även kan angripa sexuella utnyttjanden utomlands.

Den 16 juni i år presenterade regeringen sitt 40 punkter långa åtgärdspaket mot mäns våld mot kvinnor. Dagen efter inleddes processen med misstroendeförklaringen och regeringskrisen, vilket gjort att paketet hamnat i medieskugga.

Det innehåller en rad hyllade förslag som bland ska bekämpa sexuella utnyttjanden av unga och skärpa straffet för sexköp i Sverige. Men ännu en gång lämnas frågan om sexköpen utomlands utan åtgärd.

När jag frågat regeringen har man hänvisat till att man lade fram ett lagförslag om frågan 2017, men det fick inte nödvändigt stöd av Allianspartierna.

Lagförslaget sågs som tandlöst och flera remissinstanser avrådde från en kriminalisering, med argumentet att andra länder skulle kunna följa i samma fotspår och kriminalisera sina medborgares handlingar i Sverige, även om de är fullt lagliga här.

Regeringen har i sin tur argumenterat att Norge, som kriminaliserade sexköp utomlands redan 2009, inte har drabbats av en sådan backlash. Likaså att lagen kan vara avskräckande, även om den är relativt tandlös. Men trots detta inkluderade man inte på nytt frågan i det åtgärdspaket som nu kan leda till en uppdaterad sexköpslag.

Svenska mäns sexköp utomlands är bara en droppe i havet av den enorma internationella prostitutionsindustrin. Men det är likväl en droppe som bidrar till omfattande problem och övergrepp, fysisk och psykisk ohälsa och livslånga skador, hos personer som befinner sig i prostitution – vilket allt som oftast beror på fattigdom.

Till saken hör att det mesta av detta har pausats under coronapandemin, men nu riskerar att återvända med orkanstyrka. Mycket tyder på att det kommer uppstå en våg av internationell turism – och sexköp – efter att pandemin klingat av. Redan i mitten av mars meddelade exempelvis researrangörerna Tui och Ving en rekordstor och rekordtidig försäljning av svenska bokningar till Thailand nästa vinter.

Thailand är också en av världens främsta destinationer för resande sexköpare. Den 1 juli började landet lätta på sina restriktioner och släppte in de första vaccinerade turisterna till den populära paradisön Phuket. Samma dag släpptes vaccinpassen i Sverige.

Under de senaste åren har det hörts en allt ljudligare debatt om behovet av konkreta åtgärder för att motverka de många aspekterna av mäns våld mot kvinnor i Sverige. För någon som med egna ögon har detaljstuderat svenska sexköpares agerande utomlands, och skadorna det ger upphov till för utländska kvinnor, framstår det med all tydlighet att något också måste göras åt det här problemet.

Jag tror att män som David och Fredrik hade varit mindre benägna att exploatera fattiga thailändskors kroppar för några hundralappar, om de visste att det fanns en risk för att åka dit. Precis samma avskräckande effekt har sexköpslagen haft här i Sverige.

Joakim Medin, Journalist och författare som skrivit studierapporten Welcome to Sin City och reportageboken Thailandssvenskarna om svenska mäns sexturism


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sexköpslagen

LÄS VIDARE

DEBATT: Människohandel ökar kraftigt – i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexköpslagen

Prostitution

Människohandel

Brott

Fattigdom

Resor

Coronapandemin i världen