Problemet är ett ojämlikt arbetsliv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-01

Replik från Annika Strandhäll om de låga pensionerna

Annika Strandhäll.

REPLIK. Debattörerna lyfter en oerhört viktig fråga.

Jag vill vara tydlig i mitt svar: Vi ska inte ha så här stora skillnader mellan män och kvinnor i Sverige. I genomsnitt har en kvinnlig pensionär 6 000 kr mindre i månaden än en manlig och det finns ett stort antal kvinnor som kommer att få en svår ekonomisk situation som pensionärer. Det är resultatet när ett liv fyllt av många skillnader mellan män och kvinnor summeras, och det är vår uppgift som politiker att förändra detta.

För att göra det måste vi veta vart problemet ligger. Orsakerna till ojämställdheten finns främst i det ojämlika arbetslivet och familjelivet, inte i pensionssystemet i sig. Därför måste politiken också ta sikte på problemets rötter och prioritera jämställdhet. Samtidigt behövs en politik som förbättrar situationen för de pensionärer som redan är ekonomiskt utsatta – det är regeringen tydlig med.

Här och nu, för dagens pensionärer, sänker vi skatten från och med årsskiftet och har höjt bostadstillägget för de pensionärer som har det sämst ställt. I kombination med att inkomstpensionen ökar innebär detta att 2 miljoner pensionärer kommer att få en bättre ekonomi. På så sätt har vi redan börjat göra skillnad för de som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Men vi är överrens, det är inte tillräckligt, och det löser inte problemet på en gång. Dock är det viktiga steg att ta för att börja röra oss mot det som är regeringens tydliga mål: jämställda pensioner som ska ge Sveriges hårt arbetande kvinnor en god ålderdom.

Annika Strandhäll

Socialförsäkringsminister

Följ ämnen i artikeln