Rektor i Grästorp vägrar ta emot nazister

I kvällens "20 minuter" gick Aftonbladets Karin Pettersson till hård attack mot Skolverkets Jonas Nordström – efter myndighetens beslut att tillåta nazister att besöka skolor.

– Den offentliga makten ska inte kunna tvinga judiska barn att stå upp för sitt människovärde inför nazister i skolan. Det är hårresande, sa hon.

Med anledning av Skolverkets beslut att tillåta nazistiska Svenskarnas parti att besöka skolor, precis som alla andra partier, skriver Anders Lindberg i dag på Aftonbladets ledarsida en text där han skarpt kritiserar Skolverket och i förlängningen lagstiftningen.

Artikeln blev en av dagens mest delade på sociala medier där många har visat sin avsky och ilska över att nazister nu kan kampanja som alla andra partier för att försöka påverka barn i skolan.

Men enligt Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket, som alltså ligger bakom beslutet är det här det enda sättet att tolka lagen.

"Partierna ska behandlas lika"

– Så länge vi har en skollag som ser ut som den gör så har JO bestämt att alla partier ska behandlas lika. Sedan är det ju inte så att de kan göra vad de vill. Begår de brott, kränkningar eller trakasserier så ska de slängas ut. Men vi har en skyldighet att berätta för rektorerna vad reglerna säger, sa han.

Men Karin Pettersson tyckte inte att den argumentationen höll.

– Du sa själv tidigare i dag att det här är en avskyvärd våldsideologi. Hur rimligt tycker du själv att konsekvenserna blir? Det räcker inte. Den här ideologin per definition, kränker många barns existensberättande skolan. Barn ska inte tvingas stå upp för sitt eget människovärde. Om lagen säger detta så är det fel på lagen eller på tolkningen av lagen, sa hon.

Även Pernilla Bjerkesjö, skolchef i Grästorp, den enda kommun där Svenskarnas parti har ett mandat, vägrar gå med på hur JO har tolkat lagen. Hon har beslutat att bryta mot lagen och vägra ge nazister tillträde till sin skola. 

"Hoppas fler kommuner säger ifrån"

– Man kan inte jämställa alla partier med varandra. Vi jobbar ju med skolans värdegrund och alla människors lika värde. Vi tänker inte följa beslutet för att vi tänker på barnen, alla barns rätt att ha en trygghet i skolan, jag hoppas att det blir fler kommuner som vågar stå upp och säga ifrån, sa hon.

Men Jonas Nordtröm menar att man blandar ihop saker. Skolverket kan inte stå till svars för hur lagen är skriven utan måste tolka den så som den ser ut.

– Det är en politisk fråga om hur grundlagen ska se ut.  Det är skolorna som sätter formerna, barn behöver inte debattera. Men hur ska vi hantera extrema åsikter i en demokrati. Det är otroligt svårt att dra den gränsen. Konsekvenserna blir att vi begränsar yttrandefriheten, sa han.

Men Karin Petterson höll inte alls med om att det är svårt att dra gränsen.

– Den går vid nazistiska partier. Den kan vi inte lämna åt barnen. Det är en samvetsfråga, sa hon.