Förbud mot internet slår mot oss intagna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-09-30

Debattören: Nya lagen drabbar alla på rättspsyk – oavsett vad man har gjort

Den 1 oktober 2014 så träder en helt ny lag i kraft i Sverige för att kontrollera och förbjuda patienter inom den rättspsykiatriska vården att själva kunna inneha mobiltelefoner och internet. Syftet är att stoppa och motverka kriminell verksamhet och droghandel. Problemet är bara att den nya lagen ska kunna förbjuda alla patienter inom den rättspsykiatriska vården oavsett problematik eller bakgrund. Även de patienter som inte sitter dömda för grova våldsbrott eller som aldrig har haft problem med droger eller på något vis har misskött denna förmån.

För dessa patienter så har detta varit en livsavgörande livlina till omvärlden och i samhällets försök att lösa ett problem, kommer nu många andra i stället att uppstå. Om man låser in och samtidigt isolerar människor från omvärlden på detta sätt, som redan mår psykiskt dåligt och sitter inlåsta på helt obestämd tid, så kommer detta att öka riskerna för både våld och självmord.

Snart så finns inte vården kvar mer än på pappret och då tycker jag inte att man ens borde fortsätta kalla detta sjukhus och vård, utan snarare fängelse och straff. Psykisk ohälsa är inget som man själv väljer att få och den kan drabba alla människor i samhället.

I stället kunde man ha låta en del avdelningar vara mobil- och internetfria på sjukhusen för de patienter som är så pass farliga och har en sådan tung problematik att detta behövs. Där kunde man också placera de patienter som kommer från häkten och fängelser från Kriminalvården. Men nu har man skapat ett generellt förbud som drabbar alla vårdtagare inom den rättspsykiatriska vården oavsett problematik och bakgrund.

Jag har alltid fått höra hur viktig den individuella vården inom rättspsykiatrin är. Borde man också då inte värna om denna och ha en individuell prövning för detta förbud och låta det stanna vid de personer som verkligen behöver det? Jag vet också att det kommer att bli rent praktiskt omöjligt att kunna få en enkel fungerande vardag inne på en avdelning med 10-15 patienter som ska dela på en enda telefon.

Det kommer att bli omöjligt att på ett normalt och bra sätt kunna sköta vardagliga saker som exempelvis ekonomi och kontakter med andra myndigheter. Det är heller inte alla gånger som man vare sig vill eller kan utelämna sig själv helt genom att berätta att man är en patient inom psykiatrin, vilket blir en total omöjlighet om man bara ska kunna få använda sjukhusens egna telefoner.

Då försvinner också möjligheten att ens kunna få ha valet till någon form utav privatliv, sekretess eller anonymitet. Det kommer att medföra att många patienter drar sig undan och i stället låter bli att ta någon kontakt alls. Något som kommer att skapa minst sagt många problem för både samhället och individerna själva. Jag vet själv hur lätt det kan bli så att räkningar går vidare till både inkasso och kronofogden om man inte betalar dem i tid. Med det nya förbudet kommer det att bli väldigt svårt för patienter att rent praktiskt kunna göra en sådan enkel sak som att betala sina egna räkningar. Jag vet redan att vissa sjukhus har gått så långt nu och tagit detta förbud så bokstavligt att dom tagit bort symaskiner eftersom som dom kunnat gå att koppla upp till en dator.

Många patienter har byggt upp ett stort kontaktnät med omvärlden för det finns verkligen inte mycket att göra när man sitter intagen som patient på sjukhus. Då är just internet ett otroligt bra forum för studier, musik, film och spel. Jag studerade själv på distans under hela sommaren och läste klart tre olika kurser i svenska, juridik och skrivande. En annan medpatient har börjat spela gitarr och åkt runt tillsammans med sin stödperson och uppträtt på olika ställen ute i samhället och fått ett kontaktnät över hela världen. Jag vet att det är så många patienter som behöver kunna få kommunicera med familj, släkt och vänner för att kunna känna sig trygga och må bra. Som dagligen skriver på Facebook, bloggar och mycket annat. Men vad händer med oss nu? För det är inte alla patienter som sitter och beställer droger på nätet.

För mig så känns det väldigt fel att vi i ett så upplyst och demokratiskt land som Sverige där vi kämpar för människors rättigheter över hela världen.

Nu får en lagändring som strider och går rakt emot yttrandefriheten vilken är en av våra egna grundlagar.

Patient utan rättigheter

Fotnot: Debattören vill vara anonym. Aftonbladet har dock varit i kontakt med personen.