Demokraterna måste hitta ett motdrag

Svenska PEN: Diktaturernas maktstrategi att till varje pris kväva den fria medier är brutal – och effektiv

Som PEN-ordförande har jag de senaste månaderna haft anledning att fråga mig vad det är som precis just nu sker med det fria ordet. Plötsligt tycks det vara under attack nästan överallt. Ungerns nya medialagar debatterades i höstas. Övergreppen mot oppositionella och fria organisationer i Belarus exploderade i julas. Och mitt i de krav på frihet och drägliga livsförhållanden som blossade upp i Tunisien och Egypten en bit in på det nya året hotas just möjligheten till pressfrihet och yttrandefrihet på nytt. I Tunisien handlade ett av demonstranternas krav om att frige de bloggare som fängslats för att ha kritiserat regimen. Även i Egypten har det funnits en livskraftig yttrandefrihetsrörelse på nätet som regeringen gjorde sitt bästa för att tysta. (Vi kan tillägga att situationen är densamma just nu i Iran, där bloggrörelsens ”fader” Hossein Derakhshan nyligen dömdes till 19 års fängelse.)

Och i vad som ser ut som en slutuppgörelse mellan regimens säkerhetsstyrkor och en mycket sammansatt frihetsrörelse i Egypten är det just journalister som blivit de nya måltavlorna. Det är diktaturernas nygamla strategi – men metoderna brutaliseras år från år.

Vad som sker i Egypten tycks vara att säkerhetsstyrkor maskerade till ”mobb” eller ”motdemonstranter” mycket medvetet siktar in sig just på journalister av olika slag, utländska såväl som inhemska. Vem som knivskar SVT:s korrespondent Bert Sundström vet vi inte med säkerhet. Vad vi kan säga är att det finns ett tydligt mönster. I princip alla utländska journalister har utsatts för liknade attacker och överfall. Och den statliga televisionen utpekar just nu internationella journalister som infiltratörer och spioner. Det är ett statligt drev mot media som pågår. I dag tydligast i Egypten, men med liknande strategier på flera håll i världen, i de länder som ännu är diktaturer eller korrupta halvdiktaturer.

Just nu hoppas vi alla att Bert Sundström tillfrisknar, liksom vi i ett dagsaktuellt perspektiv hoppas att upproret i Egypten (och nyordningen i Tunisien) leder till just det demonstranterna krävt – yttrandefrihet och drägligare liv, bortom korruptionen och dödsätarstaternas påtvingade tystnad och fattigdom. Men vi måste redan nu alla ställa oss frågan hur demokratins nya motdrag ser ut. Diktaturer av olika kulör vet i dag vad de ska göra för att försöka behålla sin makt – till varje pris kväva den fria debatten och informationsförmedlingen i såväl klassiska som nya medier. Att skjuta en journalist eller fängsla en bloggare är förfärande enkelt. Vad är vårt motdrag? Har vi som vill demokratin en lika tydlig motstrategi?

Ola Larsmo
Ordförande svenska PEN

Följ ämnen i artikeln