Regeringen hotar vår svenska matproduktion

Centerpartiet: Myt att arbetskraftsinvandrare tar jobb från svenskar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-03

Svenska företagare skriker efter arbetskraft, inte minst lantbrukarna. Men med regeringens förslag om ett lönegolv, för arbetskraftsinvandrare från tredjeland, på 27 000 kronor är att slå dövörat till, skriver Muharrem Demirok med fyra andra C-toppar.

DEBATT. Regeringen är på god väg att köra Sveriges lantbruk och matproduktion i botten. En riktigt skrämmande tanke om ni frågar oss. Hur hade regeringen tänkt att landet skulle klara en kris, om vi inte har några lantbrukare kvar?

Svenska företagare skriker efter arbetskraft, inte minst lantbrukarna. Men med regeringens förslag om ett lönegolv, för arbetskraftsinvandrare från tredjeland, på 27 000 kronor är att slå dövörat till.

 

Kristdemokraterna, som under hela valrörelsen sade sig värna svenska lantbrukare, slår nu i regeringsposition i stället undan benen för dem.

Svenska lantbrukare möter redan ett väldigt högt kostnadsläge och lönegolvet ökar nu kostnaderna ännu mer och försämrar lantbrukarnas möjligheter att växa och utvecklas. Resultatet är att konkurrenskraften minskar.

 

Det är en myt att arbetskraftsinvandrare tar jobb från svenskar, en myt som regeringen just nu tyvärr spär på. För sanningen är att arbetslösa i dag i de allra flesta fall inte har den kompetens som efterfrågas.

Det säger sig själv, inget företag skulle frivilligt söka upp folk på andra sidan jordklotet om de hade kunnat hitta rätt kompetens på andra sidan kommunen.

 

För att stärka konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion och rusta upp för kriser i de globala leveranskedjorna, så måste företagare ges rätt och rimliga villkor.

Regeringens haveri med lönegolvet för arbetskraftsinvandrare är därför något som sätter både matproduktionen och den svenska modellen i gungning.

 

När lönegolvet införs den 1 november blir den troliga följden att de generella lönenivåerna pressas upp för att behålla en jämlik arbetsmarknad med schysta villkor. Vilket i slutändan innebär ökade kostnader, som är tuffa för vilka företagare som helst, men extra tuffa för de lantbrukare som har knappa marginaler.

Dumt nog är lönegolvet baserat på medianlönen på hela den svenska arbetsmarknaden – inte per bransch eller yrkesgrupp. Så om en ukrainsk mjölkbonde som kommer hit ska ha rätt till mer än 27 000 kronor i månaden kommer det oundvikligen leda till löneutvecklingen pressas upp. Och det i en tid då regeringen säger att inflationsbekämpning är högsta prioritet.

 

Centerpartiet står upp för den svenska arbetsmarknadsmodellen, både på hemmaplan och i EU. Vi vet att det sätt som arbetsmarknadens parter förhandlar lönenivåer och sätter kollektivavtalen fungerar och vi har tilltro till att parterna tar ansvar.

Vi har en unik modell som jobbats fram i decennier och som inte ska kastas överbord i första hand. Men det är exakt det regeringen gör med lönegolvet, att rent paternalistiskt underkänna parternas självständighet.

 

Det är också viktigt för oss att se till att hyllorna i matbutikerna inte ekar tomma och att vi är förberedda när krisen kommer. Därför fortsätter Centerpartiet jobba för ett lönsammare Sverige, med de bästa förutsättningarna.

För Sveriges lantbrukare är essentiella för oss.


Muharrem Demirok, partiledare (C)
Jonny Cato, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)
Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson (C)
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.