Debatt

Er politik en lång lista av misslyckanden, MP

Slutreplik från M om framtidens klimatpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP presenterar fyra idéer som de vill att vi moderater anammar. Listan är en katalog över miljöpartistiska misslyckanden. Slutreplik från Jessica Rosencrantz.
MP presenterar fyra idéer som de vill att vi moderater anammar. Listan är en katalog över miljöpartistiska misslyckanden. Slutreplik från Jessica Rosencrantz.

DEBATT

SLUTREPLIK. Per Bolund och Lorentz Tovatt påstår att Miljöpartiet är det enda riktiga miljöpartiet.

Partiet har historiskt bidragit till att sätta ljus på frågorna. Däremot saknar de helt svar på dagens utmaningar. En slutsats som alltfler av väljarna helt uppenbarligen drar att döma av partiets snabbt minskade stöd i miljöfrågorna. 

Bolund och Tovatt presenterar fyra idéer som de vill att vi anammar. Listan är en katalog över miljöpartistiska misslyckanden.

Miljöpartiet kallar vår ambition om ett globalt minimipris på utsläpp för orealistisk, men den egna klimatpolitiska handlingsplanen har dömts ut på grund av bristande konkretion och måluppfyllnad.

De vill skydda mångfalden i skogen, men får kritik från Naturvårdsverket för att skyddade områden inte sköts tillräckligt väl. De vill minska plastens miljöpåverkan, men inför en ineffektiv skatt på plastbärkassar som slår sönder plastbranschen och hindrar innovation.

Till sist talar de om elektrifieringens krav på billig och hållbar el. Detta efter vinterns effektbrist och import av fossilt producerad el som är resultatet av Miljöpartiets motstånd mot kärnkraften. En kris som fick industrier att stänga ned produktion och ledde till att vi avråddes från att dammsuga.

Vi har en uppmaning till Miljöpartiet: se de stora utmaningar som Sverige står inför i dag. Lägg inte ner utan bygg ut fossilfri elproduktion för att möjliggöra elektrifieringen, tillåt ett aktivt och hållbart skogsbruk för att tränga ut fossila produkter och se till klimatfrågans globala dimension.

I dag finns ingen konflikt kring insikten att klimat- och miljöfrågorna är några av vår tids största utmaningar. Konflikten står mellan de som presenterar effektiva och långsiktiga lösningar och de som, liksom Miljöpartiet, står för kortsiktig symbolpolitik.


Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Nu ska M bli Sveriges nya riktiga miljöparti

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Jessica Rosencrantz

Moderaterna

Lorentz Tovatt

Per Bolund

Miljöpolitik

Miljöpartiet