Sluta skänk pengar till barnhem, svenskar

Debattörerna: Barnen mår bättre av att växa upp med sina föräldrar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-12

Allt fler länder väljer nu att stänga ner barnhem och investera i stödinsatser så att barn ska kunna växa upp i familjer. Detta motverkas av svenska givare som fortsätter skicka pengar till barnhem – mot bättre vetande. Sluta skänk pengar till barnhem och stöd familjer i stället, skriver Paula Guillet de Monthoux och Daniel Grahn.

DEBATT. Runt 90 procent av barn på barnhem globalt har minst en förälder i livet och barn placeras framförallt på grund av fattigdom, inte för att skyddas från våld. Allt fler länder väljer nu att stänga ner barnhem och investera i stödinsatser så att barn ska kunna växa upp i familjer.

Detta motverkas av svenska givare som fortsätter skicka pengar till barnhem – mot bättre vetande.

 

De skadliga effekterna av barnhem är kända sedan snart ett sekel. Barn på barnhem löper kraftigt ökad risk att utsättas för våld och övergrepp och bär ofta med sig trauman och anknytningsproblem hela livet. Barn som växer upp på barnhem löper ökad risk att hamna i kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa. Barnhem är helt enkelt inte en trygg plats för barn.

Trots detta lever en bild av att barnhem är bra för barn i utsatthet kvar. Donationer från Sverige och andra länder fortsätter att strömma till uppbyggnad, renovering och drift av barnhem när behoven egentligen ser helt annorlunda ut.

 

På många håll är det fortfarande accepterat att busslaster med turister rullar in på barnhem för besök och lek. Volontärer kommer och går utan både bakgrundskontroller och kunskapskrav.

Ett stort antal svenskar har en bild av att de på detta sätt hjälper barn i utsatthet. Men i vårt arbete ser vi om och om igen motsatsen – barnhem är inte en trygg plats för barn i utsatta situationer utan ofta direkt skadligt för barns hälsa, liv och utveckling.

 

De senaste decennierna har inneburit en explosionsartad ökning av antalet barnhem i många länder. En stor andel av dessa är oregistrerade, drivs av personer som saknar kompetens och finansieras uteslutande med donationer från andra länder.

Även om tanken oftast är god så ser vi hur stödet till barnhem leder till skrämmande konsekvenser – ett stort antal barn skiljs från sina föräldrar helt i onödan med livslånga konsekvenser.

Våra partners i länder som Ukraina, Kambodja, Thailand, Kenya och Tanzania vädjar om att detta måste få ett slut och att donationer och investeringar i stället ska gå till att stärka familjer.

 

En bidragande orsak är att det finns stora missuppfattningar om vad familjer i kris faktiskt behöver och varför så många som fem miljoner barn fortfarande växer upp på barnhem.

I en ny undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Childhood och Erikshjälpen ser vi bland annat att 76 procent av den svenska befolkningen tror att barnhem är ”hem för föräldralösa barn”.

84 procent tror att barn placeras på barnhem på grund av att de är utsatt för våld eller vanvård, saknar föräldrar eller har blivit övergivna. Var femte tillfrågad person säger att de kan tänka sig att vara volontär på barnhem i framtiden.

 

Men sanningen är att 80 till 90 procent av barn på barnhem har minst en förälder i livet.

Volontärer utan språkkunskap och relevant utbildning tillför sällan något av värde. De allra flesta barn placeras inte på barnhem för att de är utsatta för våld utan för att deras föräldrar är fattiga och exempelvis inte har råd med skolskjuts eller skoluniform.

Allt fler länder anstränger sig nu för att fasa ut institutioner och investera i familjestärkande insatser. Men deras arbete sker i motvind eftersom både pengar och volontärer fortsätter strömma in till just barnhem.

 

Det är hög tid att detta förändras och att donationer och stöd till barnhem i andra länder upphör.

Barn ska inte placeras på barnhem. Vi vet att det finns andra - bättre - sätt som bidrar till att barn får växa upp i en trygg miljö och de verksamheterna behöver vårt stöd.  Den principen gäller i Sverige och bör förstås också tillämpas i andra länder.

Sluta skänka pengar till barnhem – stöd familjer i stället.


Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare World Childhood Foundation
Daniel Grahn, generalsekreterare Erikshjälpen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln