Fuskarna kan portas – och polisanmälas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-05-13

Ministern: Fusk på högskoleprovet ska få konsekvenser – nya hårdare regler kan vara på plats redan till hösten

Det ska inte vara möjligt att kunna fuska sig förbi dem som har studerat hårt för att kunna komma in på en utbildning, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Nya hårdare regler kan vara på plats redan i höst.

DEBATT. Genom att skriva högskoleprovet ska du kunna öka din möjlighet att få studera vidare på högskolan och få den utbildning du drömmer om. Den möjligheten att komma in på högskolan har en stor betydelse för mångas framtida liv. Hela 75 000 personer skrev vårens högskoleprov.

Tyvärr har det visat sig att det förekommer fusk på högskoleprovet. Ett femtiotal fall har upptäckts sen 2013 enligt Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är inte acceptabelt.

Det ska inte vara möjligt att kunna fuska sig förbi dem som har studerat hårt för att kunna komma in på en utbildning.

Därför ser regeringen nu över hur fusket kan förebyggas. Vi har nyligen fått en rad förslag av UHR på åtgärder som kan användas för att bekämpa fusket och vi arbetar nu med dessa. Målet är att stoppa pågående fusk vid provtillfällena, men också att avskräcka dem som funderar på att bryta mot reglerna. Fusk ska få konsekvenser.

Ett förslag är att göra det brottsligt att fuska på högskoleprovet, vilket det faktiskt inte är i dag.

Genom att kräva att provsvaren lämnas på heder och samvete skulle det bli möjligt att polisanmäla misstänkt fusk. Det är ett intressant förslag som regeringen kommer arbeta vidare med.

Ett annat förslag är att tillåta utrustning som stör ut elektronisk kommunikation. Det finns utmaningar med detta förslag, inte minst tekniska. I dagsläget är det bara Försvarsmakten och FRA som får använda sådan utrustning. Men regeringen analyserar även detta, samt övriga förslag från UHR som rör sekretesskydd för tipsare och granskning av provdeltagares tillhörigheter. Det ska inte löna sig att fuska.

Regeringen undersöker också vad som kan göras för att den som har ertappats med att fuska inte ska få skriva högskoleprovet igen, i alla fall inte inom en viss tidsperiod. En sådan förändring bör ha en starkt förebyggande effekt.

Regeringen arbetar nu vidare med hur fusk på högskoleprovet kan bekämpas. Vissa frågor kräver en mer noggrann analys innan det går att ge ett definitivt besked. Ambitionen är att ha delvis nya regler på plats redan nästa gång högskoleprovet skrivs, det vill säga den 29 oktober. Så att de med ärligt uppsåt som skriver provet får den chans de förtjänar.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.