Fast i skuldfällan? Nu får du hjälp snabbare

Ministern: Sedan nya lagen började gälla har ansökningar om skuldsanering fördubblats

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-28

Att vara svårt skuldsatt är ett allvarligt problem. Det påverkar inte bara den skuldsatta utan även nära och kära, inte minst barn, skriver Per Bolund.

DEBATT. Skuldfällan drabbar fler och fler svenskar och blir ännu jobbigare och mer påtaglig kring jul. Som konsumentminister är detta ett viktigt politiskt område.

Vi ska jobba förebyggande för att undvika att människor fastnar i skulder. Vi ska också göra det lättare för de som redan fastnat där att bli fria från skulderna.

Att vara svårt skuldsatt är ett allvarligt problem. Det påverkar inte bara den skuldsatta utan även nära och kära, inte minst barn.

Ekonomiska skulder ställer till stora problem. Det drabbar inte bara den som är satt i skuld, utan även den skuldsattas nära och kära. Inte minst barn. Dessutom blir samhällskostnaderna stora.

Därför är det viktigt att alla människor ges goda förutsättningar att sköta sin egen privatekonomi. Det ingår i skolundervisningen så att alla elever ska kunna få en god grund att stå på innan de ens flyttat hemifrån. Lättillgänglig budget- och skuldrådgivning ska erbjudas i alla Sveriges kommuner. Tyvärr räcker inte alltid detta.

De flesta som drabbas av ekonomiska problem rår inte själva för det. Ofta är det olika omständigheter i livet som gör att man blir skuldsatt. Kanske plötslig och oväntad arbetslöshet, en skilsmässa eller någon form av sjukdom. Därför är det också viktigt att samhället erbjuder bra hjälp för den som får så allvarliga ekonomiska problem att hon eller han inte kan lösa dem på egen hand.

Regeringen har under den har mandatperioden vidtagit en rad åtgärder för att motverka att människor hamnar i skuldfällan.

2016 antogs en strategi mot överskuldsättning. Denna syftar dels till att motverka att enskilda hamnar i ekonomiska svårigheter, dels till att hjälpa skuldsatta att förbättra sin ekonomiska situation.

Som ett led i denna strategi införde vi ny skuldsaneringslag. Med denna har det blivit lättare att ansöka om, och genomgå, en skuldsanering.

De nya reglerna innebär dessutom att december och juni blir betalningsfria månader. På så sätt kan även skuldsatta barnfamiljer få möjlighet att fira jul och ha göra roliga saker med barnen på sommaren.

Sedan lagen började gälla för över ett år sedan har antalet ansökningar om skuldsanering fördubblats, vilket naturligtvis är glädjande. Regeringen har nu tillfört Kronofogdemyndigheten 60 miljoner kronor för att ännu fler människor ska få hjälp snabbare. 

Vi har även satt stopp för oseriösa snabblån (ofta kallade sms-lån). Problemen med de lånen har varit kända under lång tid. Det har varit en oacceptabel lekstuga med ockerliknande räntor, det är inte acceptabelt att människor hamnar i en ohållbar ekonomisk situation för lång tid framåt.

Därför har vi skärpt reglerna för marknadsföringen av lånen och infört ett räntetak och ett kostnadstak på snabblån. Oseriösa aktörer kommer försvinna från den här marknaden och det blir tryggare för alla konsumenter.

Vi har mycket jobb kvar att göra för att människor i Sverige inte ska hamna i skuldfällan. Men för varje lyckat åtgärd vi gör, kommer fler barnfamiljer kunna fira en värdig jul tillsammans.


Per Bolund, Finansmarknads- och konsumentminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln