Liberalismen enda räddningen för FP

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-09-30 | Publicerad 2014-09-26

Mathias Sundin (FP): Vi bör bli ledande i digital utveckling

Jag lider också av den där folkpartistiska självbilden att vi egentligen borde vara mycket större och snart kommer väljarna ta sitt förnuft till fånga och inse hur vettiga vi är. Nu har vi tappat tre val i rad och är riksdagens näst minsta parti. Det är dags att vakna och se den bistra verkligheten, säger jag till mig själv och hela Folkpartiet. Eftersom problemet är långsiktigt så kan vi inte göra det så enkelt som att bara titta på valrörelsen och hitta specifika problem eller lösningar där. Valrörelsen ska vi analysera, men valresultatet hade inte sett särskilt annorlunda ut om vi skippat ett utspel och gjort ett annat.

Möjligen är Folkpartiets stora problem att det saknar riktning. Folkpartister älskar På spåret, men kan inte svara på frågan: Vart är vi på väg? För mig är framtidstron det mest tilltalande i liberalismen och det är i denna som Folkpartiet kan hitta sin riktning. Det pågår en utveckling i världen som är så omvälvande att vi nog inte riktigt uppfattar den, just eftersom vi är mitt i den: Digitaliseringen. Att världen och alla människor håller på att kopplas ihop och nya sätt att göra saker stöper om bransch efter bransch. Inom ett par tre år uppskattas det att halva världens befolkning kommer ha en smartphone. Den information som för tjugo år sedan bara fanns att finna i ett bibliotek kommer fyra miljarder människor ha i fickan – och alla kommer vara ihopkopplade.

Mänsklighetens kollektiva intelligens ökar dramatiskt när alla olika idéer och synsätt så enkelt sprids, möts och bryts mot varandra. Dessutom har vi en teknisk utveckling där processorhastigheten dubblas var 18-24 månad. Det gör att saker vi nyligen trodde var omöjliga under överskådlig framtid, som självkörande bilar, helt plötsligt kanske ligger bara några år bort.

I denna utveckling ligger möjligheten för Sverige att bli världens mest framgångsrika och framstående nation. Vi är redan i framkant, men för att ta oss ända längst fram behöver vi omfamna digitaliseringen och dess möjligheter. Stockholm har blivit omtalat internationellt som en mycket spännande startupscen och företag som Skype, Spotify och Klarna leder utvecklingen inom sina respektive branscher.

Sverige behöver förstärka denna utveckling genom att beskatta entreprenörskap lågt, eftersom det skapar innovation och jobb. Dagens skattesystem gynnar de redan rika och passiva, inte entreprenörerna som tar risker, menar Magnus Henrekson och Tino Sanandaji vid Institutet för Näringlivsforskning. Dagens lagstiftning ger för svaga incitament för innovatören att satsa på sin idé, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer. Folkpartiet bör driva den förändringen.

Inom det offentliga finns också stora möjligheter med digitaliseringen, inte minst inom skolan. Onlineutbildningar, så kallade MOOCS, blir snabbt allt populärare. Alla som vill kan nu läsa kurser på Harvard. Svenska elever skulle kunna jobba med digitala läromedel på datorer eller surfplattor och analyser av dessa data leda till en bättre anpassad undervisning för varje elev. Detta är bara exempel, möjligheterna inom många områden är mycket stora.

Det är liberalism som ligger till grund för det samhällssystem, med marknadsekonomi och yttrandefrihet, som gjort denna utveckling möjlig. Folkpartiet liberalerna borde bedriva en politik som fullt ut omfamnar digitaliseringen och de enorma möjligheter som den innehåller.

För i detta finns framtidstro och lösningar på många av de problem Sverige och världen brottas med.

Mathias Sundin (FP)

Riksdagsledamot för Östergötland