Dags att vakna – nu marscherar nazister

Debattörerna: Vi måste sätta stopp, auktoritära rörelser vill åt våra demokratiska värden

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur kan nazister som väcker kraftigt obehag och som tillståndslöst marscherar mitt i centrala Göteborg inte anses vara störande av allmän ordning? skriver Anna Johansson, Mattias Jonsson, Gunilla Carlsson och Johan Büser.
Hur kan nazister som väcker kraftigt obehag och som tillståndslöst marscherar mitt i centrala Göteborg inte anses vara störande av allmän ordning? skriver Anna Johansson, Mattias Jonsson, Gunilla Carlsson och Johan Büser.

DEBATT

DEBATT. En av vår tids stora utmaningar är att bekämpa auktoritära, främlingsfientliga och våldsbejakande rörelser som vi ser växa både här hemma och utomlands. Det är rörelser som utmanar parlamentarismen och demokratin på de sätt som vi känner den. Nazistiska och islamistiska rörelser som NMR och IS är två av de värsta exemplen och som båda förespråkar terrorhandlingar och dessutom har visat att de är beredda att gå till konkret handling.

I NMR:s fall kan terrordåden mot en lokal som hyrs av vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan i Göteborg i november förra året och den odetonerade bomben som hittades på Lilleby camping som fungerat som flyktingboende räknas upp som två exempel som organisationen har kopplats samman med.

Säpo, som leder utredningarna, påpekade tidigt sambandet mellan NMR och ytterligare ett bombdåd utanför ett asylboende i Västra Frölunda i januari i år då en man skadades allvarligt.

Demonstrationen som NMR nyligen genomförde var utan tillstånd och förklarades av nazisterna själva att de ville visa ett så kallat uniformt beteende utan att bli gripna av polisen. Den här demonstrationen väcker naturligtvis en rad frågor kring hur vår lagstiftning ser ut, både kring vem som har rätt att demonstrera och när man har rätt att demonstrera.

För hur kan en grupp nazister som hos de flesta väcker kraftigt obehag och som tillståndslöst marscherar mitt i centrala Göteborg inte anses vara störande av allmän ordning?

Erik Nord som är chef för polisen i Storgöteborg hänvisade frågan till politiken och till befintlig lagstiftning. Det är därför välkommet att regeringen nu har tagit initiativ till att bjuda in till blocköverskridande samtal med anledning av NMR:s agerande. Justitieminister Morgan Johansson uppger att det både kan handla om lagstiftningsåtgärder men också olika typer av andra åtgärder för att bevaka våldsbejakande grupper mer och även skärpa bekämpningen av så kallade hatbrott.

Vi ser fram emot och förväntar oss skarpa förslag och åtgärder efter avslutade samtal. För så här kan vi inte ha det!

Yttrandefrihet är en grundlagsfäst rättighet som vi i vår svenska modell värnar högt. Men det finns naturligtvis gränser också för hur långt yttrandefriheten kan gå utan att det djupt kränker, hotar och hetsar mot andra människors integritet. Därför finns lagstiftningen om hets mot folkgrupp som kriminaliserar hot och missaktning mot folkgrupper, och som i någon mån därmed också begränsar yttrandefriheten. Här finns fortsatt anledning att fundera ett par varv på vilka symboler eller vilka organisationer som i sina budskap tydligt står för hatretorik och hur det i så fall på ett mer optimalt sätt kan begränsas ytterligare inom yttrandefrihetens ram.

Nazisterna genomförde alltså sin generalrepetition oannonserat, och utan att det ansågs störa den allmänna ordningen. Och snart är det dags igen för nästa marsch. Denna gång vet vi på förhand att det kommer att ske i samband med Bokmässan med där tillhörande tillstånd.

Vi lever i en tid där extrema våldsbejakande organisationer gör sig påminda också i vårt land. Samtidigt håller vi värden som yttrandefrihet och föreningsfrihet högt då de är en del av ett demokratiskt styrelseskick. Det är våra demokratiska värden som dessa organisationer vill komma åt, och det ska vi inte låta dem göra. Vi kommer inte att stå naiva inför detta.

Vi uppmanar alla att ta ställning och att sluta upp i manifestationen för öppenhet och demokrati på Gustaf Adolfs torg på fredag klockan 17.15. Manifestationen arrangeras tillsammans med flera partier. Att delta är det minsta vi kan göra.

Det är dags att vi vaknar upp och fattar mod. Demokrati och alla människors lika värde kan aldrig tas för givet.


Anna Johansson (S), riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot för Göteborg
Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot för Göteborg
Johan Büser (S), riksdagsledamot för Göteborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE