Blicka inåt i stället för att svartmåla oss, MUF

Replik från SSU om interndemokrati

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Försöket att kritisera SSU för att vara odemokratiskt kan enbart tolkas som svartmålning från MUF:s sida, skriver debattören.
Försöket att kritisera SSU för att vara odemokratiskt kan enbart tolkas som svartmålning från MUF:s sida, skriver debattören.

DEBATT

REPLIK. SSU:s förbundskongress har precis avslutats och jag är stolt över den organisatoriska förändringsprocess som SSU-förbundet banat väg för under kongressen. Jag är stolt över att vara med i ett ungdomsförbund som vågar ta sig an klimatkrisen och som har en jämlikhetspolitik som förändrar vardagen för den normala svensken.

Men det jag är stoltast över är att vara en del av rörelse som aldrig viker sig i sina demokratiska värderingar.

Den moderata ungdomen beskyller SSU för att vara odemokratiskt i en artikel i Aftonbladet. De har även gått så långt att de ställer krav på SSU:s interndemokrati. SSU har haft problem med interndemokrati, det är vi väl medvetna om.

Den här kongressen hade som organisatoriskt huvudmål att göra sig av med dessa strukturer. Vi är inte rädda för ett erkänna våra fel och faktiskt göra något åt det.

De situationer som enligt debattörerna gör SSU till odemokratiskt är högst märkliga exempel. De pratar om möten där ”vita” inte ska ha varit välkomna. Jag är från distriktet där detta möte ägde rum och en sådan uttalad regel har aldrig funnits.

Försöket att kritisera SSU för att vara odemokratiskt kan enbart tolkas som svartmålning från MUF:s sida.

Men vi kan prata om demokrati. Vi kan prata om de krafterna som har tvivelaktig syn på demokrati i Sverige och världen. Vi kan prata om de krafter som inte tycker att vår liberala demokrati är bra. Låt oss prata om de krafter som inte anser att alla människor har rätt att vara de dem är.

Det är dessa krafter som åtminstone Benjamin Dousa inte ser några problem att släppa in i beslutsfattande positioner.

SSU har precis haft en kongress där ombud har drivit politik, röstat på olika förslag och tagit stora steg för att förbättra vår interndemokrati. Men det ombuden framförallt gjort är att varje dag och framförallt under kongressen stått upp för ett grönt, jämlikt och demokratiskt Sverige.

Den kampen tar aldrig slut.

Dousa borde fundera över vad MUF vill med vår gemensamma demokrati i stället för att svartmåla andra förbund när det är hans som verkar fått en unken syn på demokrati.

Daniel Vencu Velasquez Castro, ombud vid SSU:s kongress


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE