Sluta svartmåla oss, vi är inte på ”thaimout”

Simon Milton på Koh Lanta: Jag jobbar på distans – och barnens skola här belastar inte Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-04

Vi målas upp som lata och egoistiska – men vi är inte på ”thaimout” eller semester. Jag jobbar på distans och två av våra barn går i skola och förskola på här på Koh Lanta. Det är vårt val och det borde respekteras, skriver Simon Milton. På bilderna även hans fru Camilla Milton och två av deras barn på väg till skolan på Koh Lanta.

DEBATT. Den senaste tiden har det blossat upp en hätsk debatt kring föräldrar som väljer kvalitetstid med sina barn i en annan miljö, med skolgång på svensk skola som följer svensk läroplan och den garanterade undervisningstiden. Jag som en av dessa föräldrar känner att debatten hittills har varit ganska ensidig och snedvriden. 

Vi målas upp som lata, egoistiska och oansvariga föräldrar som negligerar våra barns bästa, som inte bryr sig om vår barns skolgång och utveckling.

Vi reser till Thailand för att semestra på stranden och lämnar in våra barn på oseriösa kollon för att kunna dricka drinkar i solen hela dagarna. 

Jag känner inte igen mig i den bilden. Alls. 

 

Varken jag eller min fru trivs med vintrarna hemma i Stockholm. Därför har vi valt att bo och leva några vintermånader per år på Koh Lanta.

Vi byter snöblandat regn, mörker och fodrade galonkläder mot sol, värme och sand mellan tårna.

Vi tycker att livet vi lever på Koh Lanta är enklare. Ett tydligt steg från ekorrhjulet som vi upplever hemma. Där mår vi bättre och får mer kvalitetstid tillsammans i familjen. 

 

Med det sagt är vi inte på ”thaimout” eller semester. Vi flyttar vår vardag till en miljö som vi trivs bättre i. Jag jobbar på distans, precis som jag gör hemma i Sverige.

Min fru är föräldraledig med vår yngsta dotter och våra två andra barn går i skola och förskola på ön.

 

Våra barn går i Svenska skolan Sanuk. Skolan, som etablerades 2004, följer svensk läroplan och den garanterade undervisningstiden i skollagen.

Skolan är inte godkänd av skolverket, men kontrolleras av den thailändska skolmyndigheten och har konstaterats utgöra ett fullgott alternativ till den svenska skolgången av både många kommuner och flera förvaltningsrätter runt om i Sverige. 

Jag tycker att Sanuk är en fantastisk skola med små barngrupper, individanpassad utbildning och engagerade och erfarna legitimerade svenska lärare.

Skolan har lyxen att kunna välja mellan hundratals legitimerade svenska lärare som söker varje ledig lärartjänst de har. I de små klasserna går det max tolv elever som gör att alla barn får mycket tid med läraren.

Tittar jag bara till mina egna barn så ligger de före i planeringen vi fått med oss hemifrån och utvecklas minst lika bra som hemma. Dessutom får de komma i kontakt med den thailändska kulturen och berikande upplevelser som de inte skulle fått hemma i Sverige.

 

Våra barns skolgång på Lanta belastar inte det svenska skolsystemet. Planeringen av undervisningen kräver väldigt lite av lärarna där hemma. Om något så gör vår frånvaro klassen där hemma mindre så att lärarna kan lägga lite mer tid på varje kvarvarande barn.

Inte heller den svenska välfärden belastas eftersom vi bekostar skolgången på Lanta själva. Barnen har kvar sina skolplatser i Sverige och skolan där hemma har kvar skolpengen och kan bedriva sin verksamhet som vanligt under perioden. 

 

Skolplikten finns för att alla barn ska ha rätt till en grundläggande utbildning och exempelvis inte tas ur skolan för att arbeta. Vi har full respekt för alla barns rätt till utbildning och värnar om våra barns utveckling. 

Lagen om skolplikt är utformad för en tid innan distansarbete öppnade upp möjligheter för föräldrar och familjer att välja andra sätt att leva.

Lagen har också en något skev syn på att det svenska skolsystemet i Sverige skulle vara det enda möjliga sättet för barn att få den utbildning som de behöver. 

 

Mikael Hellstadius som är skoljuridisk expert och var med och tog fram delarna kring möjligheten att fullgöra skolplikt på annat sätt i skollagen har uttalat sig om att lagen kanske bör bli mer flexibel och anpassas till hur verkligheten ser ut i dag när ”folk rör sig mer och lever sina liv på ett annat sätt ”

Lena Jansson, rektor på Lilla svenska skolan på Koh Lanta, är också kritisk kring hur vissa kommuner väljer att tolka lagen.

Hon skrev: ”Låt oss inte glömma att skolplikten har ett viktigt syfte; att säkerställa barns rätt till utbildning och att upptäcka och kunna agera när barn far illa. Det finns däremot ingen anledning för kommuner att missbruka den makten. Elever som går hos oss far inte illa. De kan inte jämställas med barn som låses in i källare, gifts bort eller säljs som barnsoldater. Frånvarorutiner, skolplikt och ledighetsansökningar kan därmed inte generaliseras.”

 

Vi är alla olika. Den enes koja är den andres slott. Vårt val att spendera delar av våra liv på Koh Lanta borde få vara just vårt val. Lika väl som vi respekterar andra familjers val att flytta ut till lugnet på landet eller in till pulsen i staden.

Så länge som våra barn utvecklas och mår bra samtidigt som vi inte belastar det svenska samhället ser jag inte varför vi varken ska stoppas, “klämmas åt” eller straffas. 


Simon Milton med familj boende i Vaxholm och Koh Lanta

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.