”Hälsotidningar göder ett ätstört samhälle”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-08-15

Isabelle Ståhl: Vad orsakar mest smärta? Tio kilos övervikt eller livslång skamreglerad dygnetruntkontroll?

Frida Boisen förklarar i sin replik till mig att Topphälsa är en nödvändig tidning eftersom övervikt är ett hälsoproblem. Det kommer knappast som en överraskning för någon att man kan få hjärtsjukdomar av fetma.

Något som däremot är nytt för mig är hur hälsotidningarnas ­retorik förändrats till att handla mindre om kontroll av vikt och mer om kontroll och skuldbeläggning av känslor och begär. Det flera nya hälsotidningar presenterar som det bästa vapnet i kampen mot kroppen är skam.

Man kan fråga sig vilket problem som egentligen orsakar mest smärta: tio kilos övervikt som man känner sig okej med, eller en livslång skamreglerad dygnetruntkontroll av hunger­känslor?

Topphälsa menar att det inte är naturligt att äta när man är hungrig, att man ska tysta den ”inre sabotören” som tycker att man är värd något extra. Att kväva den inre rösten är en viktig del i den starka kontroll man förväntas ­integrera tills den blir kroppsegen.

Alternativet att strunta i kroppen finns inte längre. När man väl har väckt medvetenheten om kroppen och dess begär så kommer den aldrig att somna. Man kommer inte att kunna äta vad man vill på någon utvald dag som hälsotidningar ibland föreslår, för skamkänslorna som associerats med begäret till mat är så starka att de aldrig kan slås av helt.

Topphälsa menar att man i kampen mot kilona ska kväva tankar som ”ska det vara så här hela livet, koll, koll, koll?” eftersom vanorna faktiskt kommer att kännas invanda efter sex veckor. Alla de kvinnor jag känner som ägnat fyrtio år åt ständig kontroll av tankar och begär av mat ­vittnar om något annat.

Många vågar inte äta på ­tunnelbanan eftersom de ­känner sig äckliga då och att känna sig för mätt är förknippat med skuldkänslor. Vi lever i ett ätstört samhälle och hälsotidningarna göder sjukdomen, vad deras ­hysteriskt käcka slogans än säger.

Isabelle Ståhl, journalist och studerande

Följ ämnen i artikeln