Sverige styr inte själva över fisket i Östersjön

Replik från landsbygdsminister Peter Kullgren om fiskekvoterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-30

Sverige har inte makt att på egen hand bestämma hur mycket sill som ska fiskas i Östersjön. Så fungerar inte systemet. Om beslutet om kvoter helt hade legat i Sveriges händer, då hade nivåerna sänkts ytterligare. Replik från landsbygdsminister Peter Kullgren.

REPLIK. De debattörer som försöker sätta bilden av att regeringen inte bryr sig sig om sillen i Östersjön har ofta en sak gemensamt.

De missar det avgörande perspektivet om hur det går till när kvoter sätts, vilket gör bildsättningen missvisande. 

Inlägget från Baltic Waters, som publicerades i Aftonbladet den 23 april, är inget undantag. 

 

Sverige har inte makt att på egen hand bestämma hur mycket sill som ska fiskas i Östersjön. Så fungerar inte systemet. Vi förhandlar sillkvoterna i oktober varje år med andra EU-länder. Inget land har vetorätt, kvalificerad majoritet räcker för att beslut ska bli av. 

Värt att känna till är att Sverige i den senaste förhandlingen, som var den här regeringens första, drev en restriktivare linje än alla andra berörda länder. Det gjorde vi mot bakgrund av att sillen befinner sig i ett allvarligt läge vilket ställer krav på ett fiske som ger möjlighet till återhämtning.

Vår linje påverkade också utfallet. Kvoterna sänktes med 31 procent i Bottenhavet och 43 procent i centrala Östersjön. I förhållande till det spann som Havsforskningsrådet ICES rekommenderar, ligger kvoterna i den nedre delen av spannet.

 

Kvotnivåerna är lägre nu än under alla år då Sverige företräddes av en rödgrön regering. Den intresserade kan ta del av siffrorna på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.  

Vi tillsåg även att en extra skyddsåtgärd kom på plats. Trålning blir förbjuden i Östersjön under sillens lekperiod. Detta är en ny åtgärd som syftar till att skydda sillens lek (reproduktion) och vandring till lekområden. 

Om beslutet om kvoter helt hade legat i Sveriges händer, då hade nivåerna sänkts ytterligare. Men i förhandlingar är det, som nog alla vet, sällsynt att en part får helt som den vill. 

 

Sverige hade kunnat välja en annan strategi än den vi valde. Vi hade kunnat ställa oss vid sidan om eller gjort oss omöjliga i förhandlingen. Kanske hade det dämpat vissa debattörers tonläge, men det hade knappast gagnat sillen i Östersjön. Tvärtom.  

Här någonstans når vi pudelns kärna: Utan Sveriges restriktiva linje och aktiva förhandlingsmedverkan, hade kvoterna blivit högre.  

 

Jag lyssnar gärna in konstruktiv kritik, men kritik som inte beaktar de reella handlingsalternativ som råder när beslut tas tappar också i relevans. 

Eftersom jag och regeringen värnar om Östersjön, ser vi det också som vår plikt att försöka åstadkomma skillnad i positiv riktning. Det är också vad vi gjorde i förhandlingarna i oktober.


Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.