Debatt

Kristersson, ditt parti har en osund kultur

Debattören: Svenska demokrati behöver seriös opposition, inte en samling bråkstakar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Som Moderaternas partiledare vill Kristersson framstå som en trovärdig och seriös statsministerkandidat med kraft att leda landet. Men kan han vara det när han inte har kontroll över sitt eget parti, skriver Annelie Karlsson (S).

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. Gång på gång skiner en osund partikultur igenom från Moderaterna. Ulf Kristersson pratar om att han vill vara den vuxne i rummet. Men upprepade turer och skandaler ställer frågan om Ulf Kristersson verkligen har kontroll på sitt parti och kan vara den vuxne i rummet.

I dag håller Ulf Kristersson sitt ”sensommartal”. Som Moderaternas partiledare vill Kristersson framstå som en trovärdig och seriös statsministerkandidat med kraft att leda landet. Men kan han vara det när han inte har kontroll över sitt eget parti?

Flera exempel vittnar om en partikultur och en osundhet som sipprar ut ur Moderaterna. Det var den gången då en chef på deras partikansli spelade in en video och sa ”jävla hora” om en socialdemokratisk minister, medan kollegorna runt omkring garvade. Den tiden skulle vara förbi, för Ulf Kristersson säger att han vill ha en seriös diskussion.

När Ulf Kristersson tillträdde som M-ledare gjorde han ett stort nummer av att han ville vara ”den vuxna i rummet”. Det är en bra (och säkert ärlig) ansats, men efter två år med Kristersson vid M-rodret är resultatet inte imponerande. Moderata partiföreträdare har lagt sig an med en allt mer extrem retorik och ett allt högre tonläge, på ett sätt som hade varit helt otänkbart för bara fem år sedan. Lyckas Kristersson leda sitt parti?

När företrädare för partiet öppet hånar en 16-årig flicka enbart för att hon försöker väcka medvetenhet kring en av vår tids stora katastrofer, klimatförändringarna som hotar oss alla. Eller när andra raljerar över Public service och skapar misstro mot svenska medier.

Sedan en tid har hets riktats mot meningsmotståndare och, än värre, mot personer som saknar plattform att kunna försvara sig. En hets som i förra veckan till och med riktades inåt, mot partivänner.

Som socialdemokrat var jag naturligtvis kritisk till den politik som fördes fram av exempelvis Carl Bildt, Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt, men under deras respektive partiledarskap kände jag ändå att Moderaterna var ett seriöst och ansvarstagande parti, ett parti med respekt, som man kunde diskutera med. Så känner jag inte längre.

Flera debattörer vill återigen att Moderaterna ska bli ett moget och respektfullt parti. Det vill jag också. Den svenska demokratin behöver en seriös opposition, inte en skrikande samling bråkstakar.

Kristersson gör anspråk på att leda sitt parti och få kontroll, men misslyckas. Hur ska han då kunna göra anspråk på att leda Sverige?


Annelie Karlsson, Gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT Bali, när ska du be oss invandrare om ursäkt?

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Ulf Kristersson

Politik

Högerpopulism

Socialdemokraterna

Valet i Sverige