Klarar svensk polis av en terrorattack?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-02 | Publicerad 2016-04-01

Polisförbundet: Ta allmänhetens oro på allvar – stresstesta hela organisationen

Lena Nitz, ordförande Polisförbundet.

DEBATT. Vi lever i en orolig värld. Efter terrordåd i bland annat Bryssel och Paris frågar sig många hur det står till med polisens grundförmåga att klara av att avvärja eller tackla extra ordinära påfrestningar.

Lördagen den 26 mars gästade rikspolischef Dan Eliasson Ekots lördagsintervju. Hans svar på frågor om att stå emot terrorattacker lugnade nog ingen.

I storstäderna ja, vissa delar på dygnet och kanske om det är en enstaka händelse och inte en samordnad attack. Eliasson meddelade samma dag att han kan tänka sig att anställa ytterligare 700 i polisen, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och gränskontroller.

Det kan på ytan låta som ett bra förslag. Det finns en resursbrist som vi inom Polisförbundet varnat för länge. Polisbristen är en konsekvens av dålig löneutveckling, långvarig underbemanning och en tuff arbetsmiljö.

Polisbristen har dessutom accelererat i en rörig omorganisation som nu pågått i ett drygt års tid. Många kompetenta och skickliga poliser söker sig bort och tar jobb i andra sektorer där deras kunskaper efterfrågas och uppskattas. Det innebär att polisverksamheten nu går på knäna och då skulle en snabb och kortsiktig lösning vara att fylla på dessa resurser med civilanställda.

Polisförbundet säger inte att vi är emot den lösningen, men Dan Eliasson bör tänka efter innan.

Ja, resurser måste till, men till rätt saker. Låt oss ta avstamp i den värld vi lever i här och nu. Det är medborgarna som är den yttersta uppdragsgivaren för vårt arbete och vad är det medborgarna vill ha? Vi vet att en av polisens allra viktigaste uppdrag i allmänhetens ögon är att skapa trygghet i vardagen.

Det som just nu ökar otryggheten är risken för terrorhandlingar. Just det som Eliasson inte har några som helst svar på hur väl den svenska polisen skulle klara av.

Vårt förslag är därmed enkelt. Ett stresstest av svensk polis grundförmåga och dess organisation bör genomföras. Svenska folket har rätt att kräva och få veta att polisen satsar sina resurser på rätt ställe vid rätt tillfälle. Och just nu handlar det om försvaret av vårt demokratiska och öppna samhälle.

Skulle vi klara av ett terrorangrepp? Vi på Polisförbundet har under de senaste månaderna ofta fått just den typen av frågor. Vi har inte svaret. Tydligen inte den högsta polisledningen heller.

Stresstest är en vedertagen metod för att studera olika verksamheter och hur de klarar extra ordinära påfrestningar.

Strålsäkerhetsmyndigheten genomförde det för några år sedan efter den japanska katastrofen i Fukushima. Stresstesterna undersökte hur kärnkraftverkens haveriberedskap fungerar när en riktigt stor katastrof inträffar.

Finansinspektionen har efter finanskrisen på uppdrag av EU:s bankmyndighet EBA testat de svenska storbankernas motståndskraft mot kraftiga försämringar i ekonomin.

År 2014 granskade Riksrevisionen Försvarsmaktens förmåga i förhållande till riksdagens och regeringens krav.

Vårt krav är därför att Riksrevisionen bör granska Polisens förmåga att klara av en samordnad terrorattack mot Sverige och om förutsättningar när det gäller personal, materiel, operativ planering och övningsverksamhet är tillräcklig.

Vi vill se ett stresstest av hela organisationen för att utröna om det finns brister i den nya polismyndighetens organisation och den polisiära grundförmågan. Vi ser att den grundförmågan består av tre fundamentala delar:

Ekonomi. Vår bild är att polisen är underfinansierad och har varit så länge.

Personal. Rätt antal och rätt kompetens. Vår ståndpunkt är att det behövs fler poliser.

Utrustning och utbildning. Det skulle behövas en massiv vidareutbildningsinsats i hela polismyndigheten. Glöms någon funktion bort kan det få fatala konsekvenser.

Detta stresstest bör bli vägledande för hur svensk polis kortsiktigt tillförs extra resurser. Polisförbundet är inte ute efter att godkänna eller underkänna, utan vi vill få ett tillförlitligt svar på om vår grundförmåga räcker. Ett svar som är viktigt för hela samhället oavsett om man är medborgare eller polis. 

Så låt oss höja blicken och tänka efter innan så vi vet svaret vad våra resurser ska satsas på.

Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Aftonbladet
Debatt

Följ ämnen i artikeln