Hur ska ni klara vården för våra sjuka barn?

Anhöriga: Region Stockholms planer för ätstörningsvården slår mot hela Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-14

Det är redan i dag en kamp mot döden att få tillgång till rätt vård för våra sjuka barn. Vi befarar att förändringar inom ätstörningsvården i Region Stockholm ytterligare ska förvärra situationen och få förödande konsekvenser för barn i hela landet, skriver sex anhöriga (Sara Ekman är inte med på bilden).

DEBATT. Bästa Talla Alkurdi, hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Sverige har en enorm utmaning när det gäller tillgången till ätstörningsvård. Kliniker och specialiserade behandlingscenter är överbelastade.

Vi föräldrar befarar att förändringar inom Region Stockholm ytterligare ska förvärra situationen och få förödande konsekvenser för barn i hela landet.

 

Det är redan i dag en kamp mot döden att få tillgång till rätt vård för våra sjuka barn.

Vi föräldrar får oftast bevittna hur våra barn står till en början i kö till öppenvården men eftersom köerna ringlar evighetslånga, hinner många av våra barn bli så sjuka att det krävs omedelbar slutenvård för att de ska ha en chans att överleva.

Maktlösheten över den bristande vården och smärtan över att se våra övriga barns oro skapar trauman där hela familjer drabbas.

Vi är många föräldrar som själva har blivit sjukskrivna av utmattning när våra sjuka barn nekas vård. Vi tvingas dagligen att navigera genom oändliga byråkratiska hinder.

 

Vi erfar att du, tillsammans med Christine Lorne (C) och Sandra Ivanovic Rubin (MP) har planer på förändringar inom ätstörningsvården i Region Stockholm enligt det beslut som togs i Hälso- och sjukvårdsnämnden i juni 2023 om att inte förlänga Mandometerklinikens avtal när det går ut under 2024.

Vår bedömning är att dessa planer kan göra att våra sjuka barns utsatthet ökar ytterligare. Utan färdiga planer för hur ny verksamhet ska bedrivas beslutar ni styrande i Region Stockholm att bryta med en erfaren aktör, Mandometerklinikerna som har nått stora framgångar inom ätstörningsvården.

 

I dag behandlar Mandometerklinikerna 75 procent av alla slutenvårdspatienter i Region Stockholm och över 1 300 av regionens öppenvårdspatienter får i dag vård i Mandometerklinikernas regi. Avbrottet innebär att många av våra svårt sjuka barn helt kan bli utan vård.

Vidare anser vi det anmärkningsvärt att Region Stockholm fattar ett beslut som har en påverkan på hela Sveriges ätstörningsvård då Mandometerklinikerna tar emot patienter från 19 av 21 regioner.

Hur ska Region Stockholm – utan dagens upphandlade stora vårdgivare – kunna bemanna både nationell högspecialiserad vård för svårbehandlade ätstörningar och specialistvård för ätstörda barn i den egna regionen?

 

Vi kräver nu ett svar från dig och att du agerar och river upp beslutet om att inte fortsätta handla upp slutenvård och öppenvård för ätstörningar som komplement till Regionens egendrivna vård.

Det är årslånga väntetider till ätstörningsvården i dag, bygg upp vården innan ni ens funderar på drastiska förändringar.

Vi kräver att ni på nytt utvärderar ätstörningsvården om hur den på bästa sätt ska organiseras i framtiden. Våra barn har rätten till flera behandlingsalternativ då det inte finns ett sätt som fungerar för alla samt den genuina förmånen till fem års uppföljning.

 

Vi är också mycket intresserade av att få tillgång till en detaljerad plan på hur ni tänker genomföra detta praktiskt. Hur ska ni kunna hantera och överta tusentals patienter som i dag får slutenvård och öppenvård samt de som ingår i femårs-uppföljningsprogram i Mandometerklinikernas regi?

Om drygt ett år ska patienterna ha tagits över och det är du som är ytterst ansvarig för att ingen kommer i kläm.

 

Vi föräldrar till ätstörningsdrabbade barn vet att våra ungdomar inte klarar att bli mer drabbade än de är i dag med långa vårdköer och svår byråkrati. Ett avbrott inom ätstörningsvården kan utsätta våra barn för helt förödande konsekvenser.

Vi föräldrar vädjar till din lyhördhet.


Anhöriggruppen Rätt till rätt vård:
Tina Furevik
Mattias Janzén
Minna Lahti
Andreas Berggren
Eva Rosenthal
Sara Ekman
Samtliga är anhöriga till barn med ätstörningar

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.