Debatt

M, ni duckar ansvaret i migrationsfrågan

Bah Kuhnke: Alla måste bidra till ett solidariskt mottagande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaternas lösning är att stoppa huvudet i sanden. De anser att de som flyr krig och förföljelse kan klara sig bäst själva. Det fungerar inte så, alla måste bidra till ett solidariskt mottagande, skriver Alice Bah Kuhnke.

Foto: TT

DEBATT

REPLIK. De senaste siffrorna från FN:s flyktingorgan UNHCR visar att runt 80 miljoner människor befinner sig på flykt, varav 30 miljoner är barn. Det är fler än någonsin. Detta faktum prövar våra värderingar på ett sällan skådat sätt.

Moderaterna har valt väg, människor på flykt ska inte få hjälp. Det är lika delar sorgligt som skrämmande.

Solidaritet med människor på flykt är inget Miljöpartiet har hittat på.

Det är en okränkbar, mänsklig rättighet att få sin asylansökan rättssäkert prövad och något som varken Moderaterna, Sverige eller EU kan kompromissa bort.

I EU:s 27 medlemsländerna är det Moderaternas samarbetspartier som motarbetar en långsiktigt hållbar asylpolitik, där vi solidariskt delar på ansvaret för människor på flykt.

Det är med andra ord samma häpnadsväckande utveckling av de svenska moderaterna som hos deras konservativa systrar i andra länder. Lokalt vägrar de ta emot människor på flykt, i riksdagen arbetar de för att inskränka asylrätten och i EU duckar man från ansvaret.

Har Moderaterna någon annan lösning än att sticka huvudet i sanden?

Säg som det är i stället, vad ni egentligen menar. Att de som flyr krig och förföljelse får klara sig bäst de kan och på sin höjd stanna i överfulla flyktingläger i närområdet.

De barn som sett sina släktingar mördats, de kvinnor som våldtas och säljs som sexslavar och som i desperation försöker nå ett drägligare liv i Europa, ska mötas med kalla handen från ett stängt EU. Länderna vid EU:s yttre gräns ska fortsatt ta allt ansvar för hela EU:s migrationspolitik - för att vi i Sverige ska kunna njuta av ansvarsfriheten.

Det stämmer att Sverige absolut inte bör lägga sig platt för EU. I flera år har EU lagt ut ansvaret för människor på flykt på entreprenad till länder på andra sidan Medelhavet, och det har gång på gång blivit uppenbart att systemet är ohållbart, att våra köpta samarbeten med skurkar som Erdogans regim, inte fungerar.

Lappandet och lagandet har passerat sin gräns och det är allvarligt att Ylva Johanssons förslag till lösning drar ut på tiden. Sverige har en betydelsefull roll att fylla i EU-samarbetet. Vi måste stå upp för ett solidariskt mottagande av människor på flykt.

Men det kommer aldrig fungera om inte alla bidrar.

När Moderaterna gång på gång vill ducka ansvaret menar vi gröna att EU-samarbetet inte är ett smörgåsbord där man får välja sina favoritbitar.

Med rättigheter kommer också skyldigheter och därför vill vi gröna se en tvingande solidaritet som omfattar alla medlemsländer, där alla måste bidra. EU:s värdegrund, internationella åtaganden och gemensamma lagar och regler måste följas, av alla.

Med Astrid Lindgrens ord:

”Det finns saker som man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort!”

Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Migrationspolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Stram invandring i EU viktigare än någonsin

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Moderaterna

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke

Europa

Ylva Johansson

Invandringspolitik