Ny analys visar vad ni riskerar med beslutet

Slutreplik från S om Region Skåne och iva-ambulansen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har tagit del av den risk- och konsekvensanalys som nyligen genomförts. Den är gjord av representanter från intensivvården och sjukvårdsförvaltningarnas chefsläkare. Deras kritik är svidande och borde mana till eftertanke även hos alliansens företrädare. Slutreplik från S om iva-ambulansen i Region Skåne.
Foto: TT
Vi har tagit del av den risk- och konsekvensanalys som nyligen genomförts. Den är gjord av representanter från intensivvården och sjukvårdsförvaltningarnas chefsläkare. Deras kritik är svidande och borde mana till eftertanke även hos alliansens företrädare. Slutreplik från S om iva-ambulansen i Region Skåne.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det är pinsamt och anmärkningsvärt att den högsta politiska ledningen för Region Skåne väljer att raljera och komma med halvsanningar om en så allvarlig fråga som nedläggningen av Region Skånes enda iva-ambulans.

Vi har tagit del av den risk- och konsekvensanalys som nyligen genomförts. Den är gjord av representanter från intensivvården och sjukvårdsförvaltningarnas chefsläkare. Deras kritik är svidande och borde mana till eftertanke även hos alliansens företrädare.

I analysen står följande att läsa: ”Risk för vårdskada innebärande att barn avlider då vi inte kan transportera barn med ECMO som främst tillämpas för hjärtsjuka barn, vilket vi även har rikssjukvårdsuppdrag för. Det saknas utrymme och förutsättningar i befintliga ambulanser för att transportera barn kopplade till ECMO. Tester är gjorda och det är omöjligt att genomföra en sådan transport.”

Ovan är bara ett exempel av en lång rad farhågor som lyfts fram av regionens sakkunniga. Men alliansen verkar inte vilja lyssna. De vilseleder i stället och försöker få vår kritik mot nedläggningen av Skånes enda iva-ambulans att handla om att vi skulle misstro den skånska ambulanssjukvården.

Så är det självfallet inte. Det vi misstror den borgerliga alliansens förmåga att leda och styra skånsk sjukvård.

Vi socialdemokrater är oroliga för att det kan uppstå ett kapacitetsglapp när den befintliga iva-ambulansen försvinner redan den 1 maj. Det är en oro vi delar med både de som ska skicka iväg patienterna inom intensivvården och de som ska utföra själva transporten inom ambulanssjukvården.

Vi har tagit del av deras kritik och vi tar den på största allvar. Därför kräver vi ett omtag. Vi vill att uppdraget för den befintliga iva-ambulansen förlängs till dess att en ny organisation är förankrad hos professionen och redo att tas i drift.

Sjukvården i allmänhet och intensivvården i synnerhet är under ovanligt hård press nu och har varit det i mer än ett års tid.

Därför är vi genuint förvånade över att alliansens högsta företrädare i Region Skåne raljerar i stället för att ta oron och kritiken från Region Skånes sakkunniga på allvar.


Carina Svensson, andre vice ordförande i sjukhusstyrelse SUS (S)
Carina Dilton, ersättare i sjukhusstyrelse SUS och arbetar till vardags som intensivvårdsundersköterska på thoraxintensiven (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE