Stifta lag så svenska företag skyddar miljön

Replik från MP om våldet mot miljöaktivister i världen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-22

Vi anser att Sverige ska vara en tydlig röst i EU för en företagslag om mänskliga rättigheter och miljö, skriver Amanda Palmstierna och Janine Alm Ericson.

REPLIK. Vi fick ett rop på hjälp från vårt gröna systerparti i Colombia. Verkligheten de delade med sig av är djupt skrämmande. Våldet accelererar. Fler miljöaktivister än någonsin mördas.

De elimineras för att de försvarar sina hem och naturen som omger dem. Gruvindustrin är farligast att ge sig på. Hälften av de mördade protesterade mot gruvdrift i Latinamerika.

Vi skildes åt med löftet om att vi som grönt svenskt parti i regering ska göra allt vi kan för att hjälpa. Biståndsminister Peter Eriksson har initierat en strategi för bistånd i Latinamerika.

Handelspolitiken måste vara samstämmig – så länge Amazonas skövlas och människor förföljs kan Sverige inte skriva under handelsavtalet mellan EU och Mercosur som diskuteras just nu.

Vårt ansvar sträcker sig längre än så. Sverige bygger mycket av sitt välstånd på export med påverkan i andra länder. Amnesty har granskat svenska företag med verksamheter i branscher som har problem med kränkningar av mänskliga rättigheter.

Resultatet är nedslående. Det är ett fåtal företag som redovisar att de lever upp till centrala delar av FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. De antogs för snart tio år sedan.

Vi har kommit till vägs ände med frivillighet. EU-kommissionen har därför tagit initiativ till en företagslag för mänskliga rättigheter och miljö.

Flera ledande svenska företag är positiva. De vill inte riskera att orsaka barnarbete, förorenat vatten, vräkningar, tvångsförflyttningar av urfolk eller löner man inte kan överleva på. Konsumenter förväntar sig etiskt hållbara produkter och trycket från investerarna ökar.

Vi anser att Sverige ska vara en tydlig röst i EU för en företagslag om mänskliga rättigheter och miljö.

Det skickar en viktig signal om att vi som exportland kräver en stark lag med ett tydligt ansvarsutkrävande och sanktioner.

Vi behöver också redan nu påbörja arbetet med att se över hur lagen kan genomföras i Sverige, och hur staten kan vara föregångare. Så avser vi hålla vårt löfte till Colombia och den globala gröna rörelsen.


Amanda Palmstierna, riksdagsledamot (MP)
Janine Alm Ericson, riksdagsledamot (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.