Sänk arbetstiden – vi behöver tid att leva

S-debattörer: Oacceptabelt för arbetarrörelsen att allt fler mår dåligt av sina jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-10-15 | Publicerad 2017-10-11

Det är hög tid att åter tala om de grundläggande principerna om frihet och arbete som är en av socialdemokratins viktigaste grunder, skriver Nasra Ali och Lina Stenberg.

DEBATT. Det finns mycket i vårt samhälle som vi tar för givet och ser som självklart. Att vi har åtta timmars arbetsdag. Att vi har fem dagars arbetsvecka och fem veckors semester. Att våra löner är skäliga och att vi inte riskerar våra liv på jobben.

Vi hade inte behövt vara där vi är i dag. Utan arbetarrörelsens kamp hade vi inte gått från utbredd misär till världens mest jämlika samhälle.  Ändå är det förvånansvärt få som reagerar när de grundläggande rättigheterna är under attack.

Arbete är inget självändamål. Så har det heller inte varit för socialdemokratin. Arbetet är redskapet för att nå frihet. Alla reformer för semester, kortare arbetsdagar och mer ledighet har haft som syfte att ge oss mer frihet. Frihet som innebär tid att vara med våra familjer, tid att återhämta oss, tid att göra sådant som vi mår bra av. För fritiden har ett värde i sig för återhämtning och för en mening i tillvaron.

Arbetslinjen kom inte till under alliansregeringen. Under 1900-talet växte den fram för att fler skulle komma i arbete och för att det generella välståndet skulle öka.

Men till skillnad från Alliansens arbetslinje var det inte arbetsgivarens intresse som var överordnat. Inte heller företagens vinster och drivkraften att utnyttja arbetskraften till max.

Arbete i socialdemokratisk mening har alltid varit kopplat till livskvalitet och frihet för individen, samtidigt som det ska vara till nytta för samhället och vårt lands ekonomi.

Därför är det djupt oroande med de attacker som högern utsätter arbetsrätten för. Att det högerifrån kommer krav på borttagandet av den lagstadgade semesterrätten är allvarligt. Särskilt i dessa tider när obalansen på arbetsmarknaden bara ökar.

Frihet måste återigen bli det viktigaste ledordet kopplat till arbete. Och vi måste utgå ifrån den verklighet vi lever i.

Allt fler mår dåligt av sina arbeten. Sjukskrivningar ökar och både den fysiska och psykiska ohälsan ökar. Särskilt tydligt är det bland personer i arbetaryrken och bland kvinnor. Samtidigt som fler mår allt sämre förväntas vi också jobba allt mer och vara mer flexibla. Detta är en helt oacceptabel situation, något måste göras. Ändå vill högern försämra arbetsrätten ytterligare.

Det har gått fyrtio år sedan den senaste semesterveckan lades till och då gick vi till 40 timmars arbetsvecka. I ljuset av det stora och utbredda behovet av förbättringar, inte minst inom LO-yrken, är det inte tillbakagångar utan utveckling framåt vi bör diskutera.

Är det inte på tiden att vi utvidgar människans frihet ytterligare snarare än att begränsa den?

Lokala försök och forskningsprojekt visar att en arbetstidsförkortning kan ge precis de positiva effekter som vårt samhälle behöver. Minskad stress, mer tid över till annat och mer livskvalitet.

Att gå från 40 timmar till 30 timmars arbetsvecka bör vara nästa steg för skapa ett bättre arbetsliv. Inte huruvida vi ska ha låglönejobb och minimilöner. Och i stället för att diskutera semesterrättens vara eller icke vara bör vi gå mot 30 i stället för 25 dagars betald ledighet, något som är verklighet för vissa i dag.

Det är hög tid att åter tala om de grundläggande principerna om frihet och arbete som är en av socialdemokratins viktigaste grunder.

Att våra arbeten ska vara bra betalda, att jobben inte ska slita ut oss och att vi efter arbetsdagen ska ha tid med familj och vänner, få återhämtning och livskvalitet, är något arbetarrörelsen alltid har strävat efter. Nu är det hög tid att vi fortsätter i samma anda och avancerar ytterligare.


Nasra Ali, förbundsordförande, Socialdemokratiska studentförbundet
Lina Stenberg, kommunikationschef, Tankesmedjan Tiden


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln