Vi lämnar över vårt ansvar på diktatorn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-08-10

Debattören: Erdoğan har visat vem han är – dags att frysa migrationsavtalet med Turkiet

Det är hög tid att EU sätter stopp för Erdoğans utpressning – och fryser migrationsavalet med Turkiet, skriver Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L).

DEBATT. Erdoğan har vid upprepade tillfällen sagt sig vara redo av bryta det informella migrationsavtalet med EU i oktober om EU inte innan dess förklarat sin vilja att ge turkiska medborgare visafrihet inom de europeiska länder som ingår i Schengenzonen.

Sedan detta märkliga avtal slöts mellan EU:s medlemsländer och Turkiet i mars i år, har 275 000 människor tagit sig till EU med båt.

Detta är betydligt färre än förra årets miljonsiffror, och de flesta kommer nu med båt från Libyen i stället för från Turkiet. Skiftet har dock krävt fler människoliv, eftersom avståndet mellan Libyens kust och Italien är betydligt längre än det mellan Turkiet och de grekiska öarna.

Oavsett från vilken hamn den livsfarliga resan börjar, så sker flykten fortfarande med skrupelfria människosmugglares ofta sjöodugliga båtar. Resultatet är tydligt: Medelhavet har blivit ett dödens hav.

Ett brutet avtal med Turkiet skulle kunna innebära början på en migrationsvåg till Europa i samma omfattning som förra årets 1,5 miljoner flyktingar, kanske ännu fler, och detta skulle naturligtvis innebära en enorm påfrestning på de europeiska asylsystemen. Men våra europeiska värderingar och internationella åtaganden, respekten av mänskliga rättigheter, solidaritet och humanitet får inte överges eller reduceras till siffror och statistik.

Jag har sedan EU-Turkiet-avtalets början varit en av dess främsta motståndare och efter det misslyckade statskuppförsöket i Turkiet den 15 juli är jag ännu mer övertygad om att avtalet aldrig borde ha slutits. För Turkiet är inget säkert, demokratiskt land utan en renodlad militärstat som styrs av en diktator som förtrycker oliktänkande, minoriteter och regimkritiker.

Över 15 000 domare, journalister, soldater och aktivister har häktats efter kuppförsöket och för 8 113 av dem väntar rättegång. Samtidigt har minst 60 000 tjänstemän, lärare, polismän, journalister och soldater sparkats från sina statliga jobb.

President Erdoğans hot om att återinföra dödsstraff i landet går tvärt emot EU:s värderingar och fördrag. För EU kan aldrig tolerera att Turkiet med våld utvisat syriska flyktingar tillbaka till det brinnande inbördeskriget eller att flyktingar till och med skjutits ihjäl av turkiska soldater när de försökt ta sig över gränsen.

Under dessa förutsättningar måste det vara uteslutet att ge Turkiet en gräddfil i form av visafrihets-lättnader till EU för att rädda den överenskommelse om att deportera flyktingar till Turkiet som EU:s regeringar, lagvidrigt, ingått med Turkiet.

I stället för att betala tre miljarder euro till Turkiet som en del i outsourcandet av flyktingansvaret, bör EU skjuta till pengarna till vårt eget flyktingmottagande och förstärka våra europeiska mottagningscentrum, så kallade hotspots, varifrån asylsökande kan fördelas rättvist mellan de 28 medlemsländerna.

Dessutom måste EU skapa lagliga och säkra vägar för flyktingar som vill söka asyl i EU. Detta kan exempelvis göras genom att varje land förbinder sig att ta emot fler kvotflyktingar via UNHCR.

Det är hög tid att EU sätter stopp för Erdoğans utpressning och i stället tar över ansvaret. Erdoğans politik stod redan från början långt från EU:s grundläggande värderingar och sprickan har blivit djupare efter statskuppsförsöket.

Det är dags att frysa migrationsavtalet med Turkiet till dess att dess auktoritära regim hittar tillbaka till demokratins strukturer. Det är dags att vi slutar kompensera vårt trasiga europeiska asylsystem genom att outsourca vårt europeiska ansvar till Turkiet.

I stället måste vi skapa en europeisk strategi, som bygger på solidaritet, värdighet och medmänsklighet.

Cecilia Wikström

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.