Straffavgiften hotar samhällskontraktet

Debattören: Att lägga på 500 kronor på missad trängselskatt är helt orimlig

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Statens avtal med medborgarna måste vara rimliga och konsekventa. De får inte vara direkt regelvidriga. Då hotas samhällskontraktet. Därför måste förseningsavgiften för trängselavgiften sänkas till 100 kronor, skriver Lars Thulin.
Foto: TT
Statens avtal med medborgarna måste vara rimliga och konsekventa. De får inte vara direkt regelvidriga. Då hotas samhällskontraktet. Därför måste förseningsavgiften för trängselavgiften sänkas till 100 kronor, skriver Lars Thulin.

DEBATT. Den som missar in en inbetalning på en P-bot på 900 kronor till Transportstyrelsen får en påminnelseavgift på 100 kronor.

Den som missar inbetalningen på en trängselavgift, som kan vara så låg som nio kronor, får betala 500 kronor.

Så har det varit under nästan hela 2010-talet.

Skillnaden är obegriplig och avgiften för en missad inbetalning på nio kronor givetvis helt orimlig. Avgiften på 500 kronor innebär ett pålägg på drygt 5 500 procent. Ingenstans i näringslivet hade ett liknande avtal ens diskuterats, än mindre godkänts av två parter. Hade någon näringsidkare framhärdat hade hen omedelbart dömts för ocker.

Men när staten ordnar ”avtal” med sina medborgare finns inget som heter ocker. Det finns inte heller något som heter orimliga villkor. Allt är tillåtet.

Fast staten själv har ändå tvekat. I en statlig utredning, SOU 2013:3, föreslog utredarna att avgiften sänks till 100 kronor. Skälet som angavs var att förseningsavgiften på 500 kronor för så små skuldbelopp saknar motstycke i rättspraxis. Riksdagen gav fullständigt f-n i rekommendationen.

Jag har fört en liten kamp i frågan. Först skrev jag under fyra månader fjorton brev till olika ministrar i frågan. Tystnaden var öronbedövande. Till sist, efter att en tidning tagit upp min fråga i en insändare, kom svaret.

En stackars befattningshavare på låg nivå på Finansdepartementet fick det vidriga jobbet att försvara avgiften. Hennes argument var huvudsakligen två:

  1. Avgiften var rimlig, skrev hon. Varför 500 kronor var rimligt för en trängselavgift, men 100 kronor var det för en P-bot, gick hon inte in på.

  2. Staten behöver pengar.

Varför är det här då så viktig fråga? Om någon slarvar en gång får hen vill skaffa sig autogiro på trängselavgiften, tycker kanske läsaren. Så är problemet löst.

Visst, men alla som passerar Stockholm någon gång om året har inte autogiro. Det är huvudsakligen folk från Ystad till Haparanda, Stockholm och Göteborg undantaget, som glömmer och får betala.

Jag anser att statens orättfärdiga, och olagliga, avtal samt det märkliga sättet att försvara det, är farligt eftersom det hotar att erodera samhällskontraktet.

Vi medborgare accepterar statens överhöghet förutsatt att staten utövar sin makt med rimlighet och konsekvens samt ger oss de nyttigheter vi behöver. Det kallas samhällskontraktet.

Men om vi upplever att staten tillämpar orimliga, rent kriminella villkor, behöver inte heller vi hålla vår del av avtalet. Om staten uppför sig svinigt mot mig kan jag ju faktiskt strunta i att kräva kvitto av rörmokaren. Varför ska jag anstränga mig?

Jag har även frågat alla riksdagsledamöter, en och en, om de tycker att avgiften är rimlig.

Ett antal har svarat nej. En enda, en socialdemokratisk kvinna, har försvarat avgiften. Som argument angav hon att det minsann kostar också att glömma att betala studielånet. Samt att det är viktigt att medborgarna gör rätt för sig. Jag är en gentleman, så jag nämner inte hennes namn. S partipiska utsåg väl just henne att försvara vansinnigheten. Alla dagar på jobbet är inte kul.

Men hon tillämpade politikernas regel 1A: Blir en fråga jobbig ska man svara långrandigt på en helt annan fråga. Därför, frågan om storleken på förseningsavgiften – som var den enda fråga jag ställde – lämnade hon helt därhän.

Slutsats. Statens avtal med medborgarna måste vara rimliga och konsekventa. De får inte vara direkt regelvidriga. Då hotas samhällskontraktet. Därför måste förseningsavgiften för trängselavgiften sänkas till 100 kronor.


Lars Thulin, Skärholmen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE