Det här är precis vad fossillobbyn vill höra

Replik från Mattias Goldmann om kapitalismen och klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-11-25 | Publicerad 2022-11-24

Ett av fossillobbyns trick för att fördröja omställningen är att ta häng på radikala förslag som det från Anders Bartonek om att ”kapitalismen inte kommer att rädda klimatet”. Replik från Mattias Goldmann.

REPLIK. Klimatnödläget är akut. De klimatpåverkande utsläppen måste halveras per årtionde, slår FN:s Science Based Targets fast.

Mot detta står en fossillobby som visade sitt fula tryne på COP27 i Egypten och som laddar för nya framgångar på COP28 i Förenade Arabemiraten.

De är för smarta för att förlita sig på klimatförnekarna; någon enstaka riksdagsledamot och en svans av virrpannor på twitter räcker inte långt. I stället kan vi skönja fem fördröjningstaktiker:

Flytta fokus. Prata om hur vindkraften dödar fåglar, arbetsförhållanden för att gräva fram kobolt till elbilarnas batteri eller något annat som – sant eller osant – gör att den stora klimatnyttan hamnar i skymundan.

Relativisera. Hävda att ”Det spelar ingen roll vad lilla Sverige gör” – som om en lösning för klimatet vore att dela in Kina i 100 småländer. I verkligheten är förstås koldioxid lika skadlig, oavsett storleken på landet där det släpps ut – och Sverige kan vara långt viktigare än vår storlek genom att agera föregångare i omställningen.

Så tvivel. Är elbilen verkligen klimatbättre än fossilbilen? Frågan kommer igen gång på gång, trots hundratals livscykelanalyser som entydigt slår fast att elbilen tack vare sin överlägnsa effektivitet är bättre även när den laddas med fulel.

Personifiera. Strunta i att Greta Thunberg ber oss fokusera på forskningen, fokusera på henne. Att hon borde gå i skolan funkar inte nu när hon är myndig och pluggar, men det finns annat som får samtalet att gå från sak till person – eller ta Per Bolund.

Radikalisera. Sol och vind är billigare än kol och olja. Samma med effektivisering, delningsekonomi och cirkularitet – fossilerna behöver subventioner på en välfungerande marknad.

Fördröjarrtricket blir att ta häng på de radikala, som Anders Bartonek, docent i filosofi. Med rubriken ”Kapitalismen kommer inte att rädda klimatet” tycks han föreslå en global studiecirkel om en ny ekonomisk världsordning.

Det tar åratal, flyttar fokus från snabba utsläppsminskningar och blir knappast möjligt att införa. Perfekt!

Fall inte för klimatfördröjarnas tricks. Kampen för klimatet är vår tids stora uppgift, här och nu, utan dröjsmål.


Mattias Goldmann, grundare 2030-sekretariatet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.