SVT måste prioritera nyheter framför trams

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-02-07

SVT-medarbetare: Hela Sverige har rätt till kvalificerad nyhetsbevakning

HELA Sveriges tv?

Samtidigt som SVT nu startat miljonrullningen kring Melodifestivalen går man ut med budskapet att den regionala nyhetsbevakningen i tv ska bli bättre.

Men vad som inte sägs är att det ska ske med noll kronor i mer pengar. Trolleritricket är det vanliga: det blir färre anställda, färre sändningsorter och fler bandade – det vill säga gamla – nyheter utsända från en handfull nyhetsfabriker i landet.

SVT:s chefer försöker emellertid förtvivlat få sina planer att framstå som satsningar på framtiden. Belackarna framställs som bakåtsträvare som vill bara vill behålla sina direktsändningar. Framtiden ligger online, säger man.

Intentionerna är goda. SVT vill förstärka nyhetswebben och bevakningen av storstädernas förorter. Men metoden är fördärvlig och rent hållningslös. 29 redaktionsorter ska bli 35 – men inom ramen för ett nollsummespel.

Helt klart är att SVT:s nyhetsredaktioner utanför storstäderna kommer att ta stryk, och för tittarna blir det mindre tv-nyheter för licenspengarna. Redan marginaliserade delar av landet kommer att bevakas av färre journalister och antalet utsändningsorter centraliseras från elva till fyra.

Inarbetade, publikstarka nyhetsprogram som Mittnytt, Nordnytt, Sydnytt och Tvärsnytt ska bantas för en illa genomtänkt vision. Vi vet att minskat antal medarbetare på en redaktion innebär färre ögon, öron och hjärnor. Det innebär givetvis en sämre journalistisk produkt. ”Klickmonstren” tar över och förvrider det som är själva essensen av vårt jobb: att berätta det som är viktigt, komplicerat och ibland till och med svårt.

SVT har fått välförtjänt kritik av Granskningsnämnden för att inte uppfylla kravet att spegla hela landet, det framgår av regeringens budgetproposition för 2014. Men i stället för att lyssna på kritiken och tillföra resurser väljer SVT att omorganisera nyheterna och starta fler redaktionsorter med samma slant.

Tvärtom mot vad SVT påstår är detta alltså inte en satsning utan en neddragning.

I dag pågår ingen öppen debatt om hur licenspengarna används. Tvärtom mörkar SVT sin budget av konkurrensskäl. Företaget tar in drygt fyra miljarder via licensmedel varje år, men licensbetalarna får sväva i ovisshet om vad pengarna används till. Så mycket är känt att SVT:s programkostnader ökade med 250 miljoner kronor under 2012 på grund av satsningar på sporten, och att företaget samma år köpte in externa dramaproduktioner för 600 miljoner.

I den här miljonrullningen är den regionala nyhetsbevakningen en liten sparv. Den självklara prioriteringen för ett public service-företag är givetvis att omfördela så mycket medel som krävs från flams- och tramskontot, för att hålla en relevant journalistisk nivå i hela landet.

Nyheter och samhällsbevakning är själva poängen med public service och SVT har i dag en viktigare roll än någonsin. Samtidigt som dagspressen kämpar med sparpaket och lönsamhetsproblem har SVT:s regionala nyhetsredaktioner gjort angelägna granskningar av samhällsfrågor som järnvägsnätet, skolan och sjukvården.

Sverige är inte så homogent som det kan tyckas från tv-högkvarteret på Gärdet i Stockholm. De regionala skillnaderna är tvärtom stora. Tillgången till sjukvård, utbildning, kommunikationer, kultur, arbete och framtidstro varierar högst väsentligt mellan landsändarna. Det är public service företagens uppgift att spegla detta.

Men SVT-ledningen, med Eva Hamilton i spetsen, har tyvärr tappat orienteringen och gått vilse.

Tittarna är inte dumma. De har rätt till en kvalificerad samhällsbevakning. De vill ha en journalistik som granskar och ifrågasätter – och det i hela landet.

Erik Nyberg

Monica Östemark

Rolf Lunneborg

Anna Beijron

Pierre Ragnahag

Barbro Sellin

Tomas Tiberg

Kristin Hånell

Håkan Alamaa

Sara Kempe

Magnus Igelström

Anna Karin Lund

Fredrik Israelsson

Ylva Holmgren

Oskar Fäldt

Eva Harström

Patric Sellén

Ulf Knutsson

Håkan Sjöström

Hans Lindblom

Karl-Erik Lindström

Per-Erik Ström

Thomas Sundberg

Artur von Schmalensee

Marie Selander

samt journalistklubben i Luleå och Kiruna

Följ ämnen i artikeln