Vi borde folkomrösta om klimatet i stället

Replik från tankesmedjan Cogito om revolution eller inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-02-14 | Publicerad 2023-02-13

Ett tydligt folkligt stöd för förändring via en folkomröstning vore mycket bättre än en revolution. Frågan som bör ställas är om människor vill göra det som krävs för att genomföra Parisavtalet. Replik från Henrik Jalalian, tankesmedjan Cogito.

REPLIK. Klimatalliansen har rätt i att läget för klimatet är extremt allvarligt. Systemförändringar krävs. I stället försämrar regeringen klimatpolitiken. 

Jag håller dock inte med om risken för ”våldsam revolution”. Den gröna rörelsen är en av historiens mest fredliga rörelser och jag ser inga tecken på att det kommer förändras.

Våld som politisk metod är nära besläktad med samma sorts tänkande som skapat klimatkrisen. 

Den gröna rörelsen måste i stället fråga sig varför vi inte har ett högre stöd, i denna allvarliga tid. Nyckeln till omställning är att få människor med sig. Inte minst eftersom många lösningar kommer innebära genomgripande förändringar.

Hur kan vi då göra det?

En konkret från oss är att hålla en folkomröstning. Frågan som bör ställas är om människor vill göra det som krävs för att genomföra Parisavtalet.

Förslagsvis innebär ett ”ja” att regeringen sedan håller sig till en vetenskapligt framtagen koldioxidbudget och inte släpper ut mer än så. Politiska vägval kan skilja sig åt, så länge budgeten följs. Inte helt olikt det finanspolitiska ramverket.

Fördelen med en folkomröstning skulle vara flera.

En valkampanj skulle syna partiernas politik och ha en folkbildande effekt. Fler skulle få en uppfattning om vad som faktiskt krävs för att nå Parisavtalet och vad konsekvenserna blir om vi misslyckas. 

Framförallt skulle ett ”ja” i en sådan omröstning innebära ett starkt demokratiskt mandat för att genomföra omfattande reformer. Ett tydligt folkligt stöd för förändring vore mycket bättre än en revolution.


Henrik Jalalian, chef för tankesmedjan Cogito


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln