Ni dribblar bort ägandefrågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-03

Slutreplik från Sofia Fölster om marknadshyror

Sofia Fölster.

SLUTREPLIK. Så sprids återigen myten om övervinster för hyresvärdar vid nybyggnation av hyresrätter. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder påstår i sin replik att den genomsnittliga avkastningen för nybyggda hyresrätter har varit 13,3 procent de senaste 25 åren. Med en så hög avkastning kan det knappast vara bristande lönsamhet som sätter käppar i hjulen för nybyggnation argumenterar Linder. Det är svårt att inte hålla med. 13,3 procents avkastning i en så pass säker investering som fastigheter slår investeringar på börsen. Varför byggs det då inte betydligt fler hyresrätter? Varför vill regeringen införa subventioner av så lönsamma investeringar? Tyvärr är svaret enkelt. Det stämmer inte.

Hyresgästföreningens siffra är inte lögn men minst sagt missvisande. Den relevanta avkastningen, alltså byggherrens hyresintäkter minus drifts-, investerings- och räntekostnader, ligger betydligt lägre. Till exempel 2,5 procent årligen i Stockholms innerstad enligt Fastighetsägarna. Enbart snäppet högre än riksbankens inflationsmål.

Men i stället för att räkna på den faktiska direktavkastningen väljer Linder att räkna in det ökade värdet på fastigheten. Ett värde som inte kan realiseras förrän fastigheten säljs. Att fastighetspriser generellt ökat kraftigt de senaste åren kan inte ha undgått någon. Den avkastning som Linder talar om gäller alltså de ägare som kortsiktigt spekulerar i fastighetspriser, inte långsiktiga hyresvärdar.

För att öka nybyggnationen av hyresrätter är det nödvändigt att det långsiktigt blir lönsamt att bygga och förvalta hyresrätter. Det är det inte idag. Ett införande av marknadshyror skulle öka lönsamheten och därmed resultera i en ökad nybyggnation.

Sofia Fölster

Riksdagsledamot (M) och distriktsordförande för MUF Stockholm